Fyra händelser som präglade måndagen

2016-12-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Fyra händelser på måndagen 19 december illustrerar tillsammans det historiska läge världen befinner sig i.

En lastbil körde avsiktligt in i en julmarknad i Berlin och dödade minst 12 och skadade 48 personer. En man som misstänks för dådet greps omkring två kilometer från platsen.

En man stormade in i Zürich Islamic Center, som används som moské, och sköt medan folk bad. Tre moskébesökare är skadade. Moskén användes främst av invandrare med somaliska bakgrund.

Den ryska ambassadören i Turkiet, Andrej Karlov, sköts ihjäl under invigningen av en konsthall i Ankara. En 22-årig turkisk polisofficer som ropade slagord om hämnd för folkmordet i Aleppo, läste citat ur koranen och ropade ”Gud är störst”, sköt ambassadören i ryggen medan flera journalister på plats bevittnade det hela. Enligt turkiska myndigheter var han inte i tjänst just denna dag men lyckades ta sig in i lokalen. Han sköts ihjäl av poliser på plats. Vid kvällstid besköts även amerikanska ambassaden i Ankara, vilket ledde till att ambassaden stängts i 24 timmar. Förhandlingarna mellan Turkiet, Ryssland och Iran kring Syrienkrisen kommer att hållas enligt plan i Moskva.

Donald Trump har, trots vissa förhoppningar och flera demonstrationer mot runt om i USA, nått över 270 röster i elektorskollegiet sent på måndag. I och med detta är han nu formellt vald och kommer tillträda som USA:s president.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: