Engelska övergreppsskandalen omfattar 148 fotbollsklubbar

2016-12-21 | FemPers padlock

SPORT

Skandalen om utbredda sexuella övergrepp mot pojkar inom engelsk fotboll som började nystas upp under hösten växer allt mer och omfattar nu hela 148 fotbollsklubbar enligt polisen. Upp till 155 personer har pekats ut som förövare och 429 offer har hittills givit sig till känna efter att en hjälptelefon inrättades för en knapp månad sedan. Det var i november som den tidigare fotbollsspelaren Andy Woodward bröt anonymiteten och trädde fram för att berätta att han föll offer för kontinuerliga sexuella övergrepp av Barry Bennell som på 1980-talet när Woodward utsattes jobbade som talangscout och fotbollstränare.

Det var i november i år som flera tidigare fotbollsspelare trädde fram och berättade att de också hade fallit offer för Bennell. I takt med att övergreppen rapporterades i brittisk media kom det också fram berättelser om andra förövare, också fotbollstränare eller talangscouter. Engelska fotbollsförbundet har anlitat advokaten Kate Gallafent att bistå dem med internutredning kring övergreppen, flera klubbar som Crewe Alexandra, Chelsea FC och Manchester City har börjat utreda om övergrepp skett inom ramen för deras verksamhet och polisen på minst åtta orter jobbar med att utreda misstänkta övergrepp och antalet klubbar som kan ha haft förövare anställda hos sig har ökat massivt de senaste veckorna även om det oklart om det pågår utredningar i alla de 148 klubbar som har pekats ut.

En av de andra tidigare fotbollsspelare som också berättat om övergrepp – samt riktat kritik mot sin klubb – är Gary Johnson. Han har berättat att klubben betalade honom 50 000 pund för ett år sedan för att tysta hans anklagelser om att han utsatts för övergrepp av en av klubbens talangscouter, Eddie Heath som är död sedan länge. Tidigare fotbollsspelaren Derek Richardson har berättat att Heath utsatte pojkar för sexuella trakasserier i omklädningsrummen. Alan Hudson som är en före detta mittfältare för Chelsea skrev på sin Facebooksida att det var ”allmänt känt att Heath var en fara för oss ungdomar”. Sedan dess har Chelsea FC bett om ursäkt och tidningen The Independent har rapporterat om att klubbens då anställde Dario Gradi ska ha besökt en annan ung fotbollsspelares hem för att släta över anklagelser som riktades mot Heath. Gradi har tills vidare suspenderats från sin nuvarande position i Crewe Alexandra medan engelska fotbollsförbundet FA utreder fallet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.