Kanadas ”Rosa Parks” första kvinna på kanadensisk pengasedel

2016-12-20 | Helena Brors padlock

UTRIKES

Den svarta medborgarrättsaktivisten Viola Desmond blir den första kvinnan som får pryda en kanadensisk pengasedel.

Vid ett kungörande på Canadian Museum of History berättade Kanadas jämställdhetsminister Patricia Hajdu, finansminister Bill Morneau och centralbankchef Stephen Poloz att Desmond ska ersätta John A Macdonald, landets första premiärminister, på tiodollarsedeln år 2018. Viola Desmond arresterades när hon vägrade flytta sig från en biostol reserverad för vita 1946.

Den efterföljande rättegången blev den första rättsliga prövningen av Kanadas rassegregeringslagar som anträddes av en svart kvinna. Hon benämns ofta som Kanadas Rosa Parks trots att hennes medborgarrättsliga manifestation föregick Parks dito med nio år. Desmond dog 1965. 2010 beviljades hon den första postuma benådningen i kanadensisk historia.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: