Anklagelserna mot Sydkoreas president utreds

2016-11-22 | Gordana Malešević padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR

2016-11-15 Sydkorea: Massiva protester mot korruption i Seoul

2016-11-15 Sydkorea har flest kvinnor med låg lön inom OECD

2016-10-29 Sydkoreanska feminister kampanjar för lagliga aborter

2016-08-23 Sydkorea: Kvinnor utestängs från arbetsmarknaden

2016-07-27 Få statsanställda kvinnor i högre befattning i Sydkorea

2016-04-19 Nytt parlamentariskt läge i Sydkorea men lika få kvinnor

2016-01-08 Halvvägs för Sydkoreas första kvinna på presidentposten

Torsdag den 17 november röstade Sydkoreas nationalförsamling igenom en proposition om att tillsätta en oberoende parlamentarisk utredning gällande president Geun-hye Park och de anklagelser om korruption och maktmissbruk som har riktats mot henne. Propositionen röstades igenom med 196 röster för, 10 emot, 14 avstod från att rösta och resten av de totalt 300 parlamentsledamöterna var frånvarande.

Enligt beslutet kommer det liberala Minju-partiet (det största partiet) tillsammans med mittenpartiet Folkets parti (det tredje största partiet) att föreslå två kandidater varav presidenten Guen-hye Park och hennes konservativa parti Saenuri (det andra största partiet) kommer att få välja en som ska leda den oberoende utredningen. Tanken är att arbetet ska inledas i början på december och vara klart i april 2017. Den oberoende parlamentariska utredningen ska göras av 105 personer varav 20 kommer att vara åklagare.

Nationalförsamling beslutade även att tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska utreda anklagelserna mot presidenten. Den parlamentariska kommittén ska bestå av 18 parlamentsledamöter, nio från regeringspartiet (presidenten Guen-hye Parks och hennes konservativa parti Saenuri) och nio från oppositionspartierna.

Fredag den 18 november meddelade åklagaren, som utreder anklagelserna mot presidentens rådgivare Soon-sil Choi och två andra medarbetare, att åklagarmyndigheten har mottagit en brottsanmälan mot president Guen-hye Park.

Söndag den 20 november sade Young-ryeol Lee, chef för åklagarmyndigheten i Seoul, att president Park har delgivits misstanke om brott, för delaktighet i samma korruptions- och maktmissbrukshärva som hennes rådgivare och medarbetare. Åklagaren tillade att president Park inte kan åtalas eftersom landets president har immunitet utom i fall av uppror och landsförräderi, men att den särskilt tillsatta arbetsgruppen ”kommer att fortsätta undersöka presidentens medverkan i korruptions- och maktmissbrukshärvan”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: