"Våldtäkt får inte legitimeras!"

Turkiet: Lagförslag friar förövare som haft sex med minderårig

2016-11-21 | Kurdo Baksi padlock

UTRIKES

På tisdag väntas det turkiska parlamentet anta en lag som friar förövare som haft sex med minderårig – om gärningsmannen gifter sig med offret. Lagförslaget har väckt protester i Turkiet, inte minst bland barn- och kvinnorättsorganisationer. "Det nya lagförslaget raderar alla de framgångar vi nått i barnrätt i vårt land", säger Sabit Aktaş, en känd advokat vid advokatsamfundet i Ankara till Feministiskt perspektiv. Kurdo Baksi rapporterar.

UPPDATERING: Efter helgens omfattande protester i Turkiet och internationell uppmärksamhet samt FN:s protest, har premiärminister Binali Yildirim för tillfället dragit tillbaka lagförslaget. Motionen stoppades några timmar innan tisdagens omröstning i parlamentet. Detta för att bearbeta förslaget vilket inte betyder att förslaget dras tillbaka i sin helhet.

FAKTA:

Lagförslaget lagnummer 103:

”(2) Det beslutas följande om sexbrott begångna fram till 16 november 2016; om offrets vilja ej påverkats av våld, hot, bedrägeri eller något annat; om förövaren gifter sig med offret, gäller ej brottsanmälan; vid en redan fälld dom senareläggs straffpåföljden. Om äktenskapet avslutas med anledning av att gärningsmannen begår fel, meddelas förklaring av straff eller så avtjänar den dömde sitt straff. I enlighet med denna klausul beslutas om att återkalla förklaring av straff eller senarelägga straffpåföljden vid ett avskrivet åtal eller upphävd straffpåföljd för de personer som dömts för anstiftan till brott eller medhjälp till brott.”

Översättning: Kurdo Baksi


Kvinnoorganisationers upprop: We will not accept any bill that legitimizes “rape” of women and children.

Vid midnatt i torsdags lade majoritetspartiet Rättvise- och utvecklingspartiet AKP en motion om att våldtäktsmän som haft sex med en minderårig slipper straff om de gifter sig med det minderåriga offret. Lagförslaget, som förberetts i justitieutskottet utan insyn från barn- och kvinnoorganisationer, har väckt starka reaktioner i Turkiet. Överallt i Turkiet protesterar människor mot lagförslaget med slagord som ”Ingen amnesti för våldtäkter!”. Om den nya lagen införs lämnar uppemot 4 000 redan dömda våldtäktsmän fängelserna, enligt kritikerna.

– Vi accepterar ingen lagstiftning som tillåter våldtäkter mot barn och kvinnor, skriver 83 kvinnoorganisationer i ett upprop.

Det nya lagförslagets syfte är att införa barnäktenskap och legitimera sexuellt våld mot barn ner till tolvårsålder, skriver de vidare.

Sabit Aktaş, en känd advokat vid advokatsamfundet i Ankara, har i många år arbetat mot sexuellt utnyttjade barn. Han är oerhört ledsen och besviken när Feministisk perspektiv når honom.

– Som en advokat som i många år frivilligt arbetat för barnens rättigheter konstaterar jag att det nya lagförslaget raderar alla de framgångar vi nått i barnrätt i vårt land. Jag känner en oerhörd sorg eftersom jag så många gånger mött alla de barn som blivit offer för sexuellt utnyttjande och i deras oskyldiga ögon sett den fruktansvärda smärta och sorg som de bär i sina kroppar. Lagförslaget om sexuellt utnyttjande av barn har inga goda syften som det påstås från lagförslagställarna, säger Sabit Aktaş och förklarar varför även våldtäktsmän som dömdes efter den 16 november 2016 kan komma att befrias om lagförslaget träder i kraft:

– Lagförslaget kommer implementeras stegvis. Nu gäller det fram till ett visst datum. Sedan kommer lagförslagställaren hävda likhetsprincipen och överklaga det till Författningsdomstolen som, just på grund av likhetsprincipen, inte kan göra något annat än att besluta om en tidlös lag för sexuellt utnyttjande av barn, anser Aktaş.AKP-medlemmar bland förövarna

På frågan om ett av målen med den nya lagen är att rädda misstänkta eller dömda AKP-ledamöter dröjer inte Aktaş med svaret.

– Det händer att gärningsmän öppet skriker att de är medlemmar i AKP på rättegångarna. På sistone har vi i till exempel i städerna Karaman och Adiyaman noterat hur medier undvikit att rikta strålkastarljuset mot rättegångar där gärningsmännen för sexuellt utnyttjande av barn är medlemmar i AKP-närstående religiösa rörelser. Rättsvidrigheten är utbredd. När det handlar om sexuellt utnyttjande av barn döms gärningsmännen oftast för syns skull först till höga straffpåföljder, men sedan mildras eller upphävs domarna.


Vad händer om ett flickebarn våldtas av flera män? Vem ska offret tvingas gifta sig med?

– Det sägs inget konkret om detta i det nya lagförslaget. Tidigare erfarenheter visar att offret tvingas gifta sig med den socialt och ekonomiskt svagaste våldtäktsmannen. Med stor sannolikhet slipper övriga gärningsmän straff eller så döms de rättsvidrigt till korta straff, svarar Aktaş.


Regeringen försvarar

Turkiets premiärminister Binali Yildirim och justitieminister Bekir Bozdag har i olika uttalanden meddelat att lagförslaget går ut på att rädda familjer som ej gift sig borgerligt och att det inte handlar om amnesti för drygt 4 000 män som sitter fängslade för våldtäkter och som med den nya lagen kan lämna fängelserna redan nästa vecka.

Premiärminister Binali Yıldırım säger enligt Hurriyet Daily News att förslaget till lagändring är missförstått. Han hänvisar till familjer som gifte bort sina barn eftersom de inte visste att det var förbjudet. Dessa familjer till de dömda männen som sitter fängslade är offer. Detta är ingen amnesti för våldtäkt, betonar premiärministern: ”Vår regering har infört det strängaste straffet för våldtäkt. Om det finns sådana äktenskap [tvingade efter våldtäkt], de kommer inte tolereras på något sätt”.

Regeringspartiet AKP verkar inte vilja backa från sitt så hårt kritiserade förslag. En av motionärerna bakom lagförslaget, AKP-parlamentsledamoten Ramazan Can, meddelade under lördagsmorgonen i den Istanbul-baserade radio RS FM att hans parti struntar i kritiken mot lagförslaget.

– Vi kommer aldrig dra tillbaka lagförslaget! Vårt förslag är ett plåster på ett blödande sår, uppger Can.

Som bekant försämrades relationerna mellan Turkiet och Sverige rejält sedan utrikesminister Margot Wallström twittrat om ett beslut i Turkiets författningsdomstol. Det kritiserade beslutet gick ut på att lagen måste göra skillnad på övergrepp mot småbarn och mot tonåringar.

”Barn behöver starkare skydd, inte svagare, mot våld och sexuella övergrepp”, skrev Wallsröm på Twitter då.

Under 2016 har 16 957 polisanmälningar om sexuellt utnyttjande av barn lämnats till det turkiska rättsväsendet. I 13 968 fall har den misstänkte gärningsman dömts, enligt justitiedepartementet i dagstidningen Aksam.

Flera demonstrationer hålls under helgen i olika städer i Turkiet för att stoppa lagförslaget.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: