Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar är mottagare av Sacharovpriset 2016.

Sacharovpriset 2016 till yezidiska kvinnokämpar

2016-10-28 | Kurdo Baksi padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-10-18 | Václav Havel-priset till Nadia Murad

2016-09-27 | Nominerade till årets Sacharovpris

2016-03-15 | Nadia Murad: ”Lova att aldrig glömma min historia”

2016-02-16 | Yezidiska kvinnor ansluter sig till Peshmergastyrkor

2015-11-17 | Yezidiska kvinnors och barns kroppar funna i massgravar

2014-10-24 | Hur gör en som hittar en handgranat i trädgården?

2014-08-07 | Irak: Kvinnor tillfångatagna för att säljas som slavar

2014-08-15 | IS, kriget och kvinnorna

I dag, torsdag, tilldelades de kurdisk-yezidiska kvinnorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar EU-parlamentets prestigefyllda Sacharovpris. Priset är uppkallat efter den sovjetiske fredspristagaren och människorättskämpen Andrei Sacharov. Båda pristagarna har varit fångar hos terrorgruppen IS/Daesh och har outtröttligt försökt rädda de nästan 6 000 kvinnor som hamnande IS/Daeshs fångenskap i augusti 2014.

”Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar är inspirerande kvinnor som har visat oerhört mod och mänsklighet inför fruktansvärd brutalitet”, kommenterar Guy Verhofstadt, belgisk gruppledare för liberala partigruppen Alde.

Från hela världen strömmar gratulationer in till pristagarna. Bland gratulanterna finns Greklands premiärminister Alexis Tsipras, syrisk-kurdiske ledaren Saleh Muslim och Turkiets kände journalist Can Dündar som också var nominerad till samma pris.

– Genom att tilldela Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar priset visar vi att deras kamp inte skett i onödan och att vi är beredda att kliva fram och hjälpa dem i deras kamp mot de mödor och den brutalitet som den så kallade Islamiska staten utfört och som så många människor fortfarande är utsatta för, sade EU-parlamentets talman Martin Schulz.

– De lyckades fly, undkomma till Europa, och fick sin fristad här, sade Schulz vidare.

Nadia Murad är den mest kända av de båda mottagarna av vad som anses vara EU-parlamentets finaste pris. 21-åriga Murad blev internationellt känd för att hon runt om i världen vittnade om vad som hade hänt tusentals yezidi-kvinnor som hamnat i terrorrörelsen IS/Daeshs våld.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: