”Hur kan regeringen tro på afghanska terroristers löften”

2016-10-25 | FemPers padlock

INRIKES

Under helgen hölls landsomfattande demonstrationer för att stoppa utvisningar till Afghanistan och tusentals demonstrerade. Feministiskt Perspektiv har pratat med asylaktivisten Omid Mahmodi, om hur kampen fortsätter för en human flyktingpolitik.

Under lördagen arrangerade rörelsen #vistårinteut demonstrationer på femton orter runt om i landet, i protest mot att ensamkommande flyktingbarn avvisas till Afghanistan.

Omid Mahmoudi, tidigare ordförande för ensamkommande förbund, var en av de tusentals som demonstrerade i helgen.

– Vi är verkligen nöjda, vi trodde att kanske 500 personer skulle delta men cirka 2 000 människor kom. Vi har nyligen bildat en riksorganisation som har representanter i nästan hela EU. Kampen försätter på två sätt. Jag själv kommer samla cirka 200 fall, alltså människor som har fått avslag. Vi kommer göra en gemensam överklagan till EU-domstolen, vi kommer visa att dessa människors ärende inte har behandlats som individer utan alla har fått nästan likadana svar. Dessutom planerar vi fler demonstrationer, nästa gång kommer vi ordna antingen varje dag en demonstration i en kommun eller en gemensam demonstration i 290 kommuner samt i alla EU-länders huvudstäder.


Demonstrationen i Stockholm samlade tusen personer.


– Vi har många krav, fortsätter Omid Mahmoudi, men framför allt att barn inte ska skickas till krig samt att iranier inte ska skickas till Afghanistan. Majoriteten av ensamkommande som kommer i dag har sina rötter i Afghanistan men är födda och uppväxta i Iran. Varför skickar Sverige dem till Afghanistan?


Demonstrationen i Stockholm samlade tusen personer.


Som svar på de stora mobiliseringarna gick migrationsministern Morgan Johansson ut och kommenterade protesterna i helgen.

– Bara under fyra månader, september till december, kom det 26 000. Det är 1 000 skolklasser som anlände till Sverige. En del av dem – de som har skyddsbehov – kan Sverige ta ansvar för. Men vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar, sade han till Agenda i söndags.

Omid Mahmoudi ställer sig kritisk till Johanssons uttalande.

– Jag tycker att han är lika duktig och bra på politik och mänskliga rättigheter som han är på geografi. Han menar att Afghanistan ligger i Mellanöstern. Dessutom är det cirka 0,01 procent av flyktingbarnen som kommer till Sverige. Jag skulle vilja att han öppnar sina ögon. Om han inte har samvete så kanske han kan se att väst är anledningen till att dessa barn flyr krig. EU tjänar pengar på vapen. Hur kan Morgon Johansson och hans regeringen tro på de afghanska terroristernas löften?


Demonstrationen i Stockholm samlade tusen personer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: