Peshmerga-styrkorna tränar skytte.

”Det räcker inte att sitta och bara kolla på tv”

2016-10-21 | Kurdo Baksi , Aso Saleh padlock

UTRIKES

Mellan 4 000 och 5 000 peshmergasoldater beräknas finnas utanför Mosul för offensiven som pågår för att sätta stopp för terrorgruppen IS/Daeshs belägring av staden som pågått i två år. Den svensk-kurdiska journalisten Aso Saleh besökte nyligen den iranska delen av Kurdistan och följde några av de kvinnor som strider som peshmergasoldater och tillhör Kurdistans demokratiska parti i Iran (KDP-I).

I den elva månader långa kurdiska Mahabad-republiken 1946, spelade kvinnor stor roll i försvaret av den progressiva republiken. På senare år har YPJ-kvinnorna i syriska Kurdistan besegrat Daesh på många fronter.

– När jag berättade för mina vänner att jag skulle bli peshmerga sa de till mig att det är bättre att gifta sig. Man kan gifta sig närsomhelst, men nu behövs jag i kampen. Jag känner att jag har ansvar för framtiden, för kvinnor och kurder i Iran, säger Delnia Sinêi som precis blivit Peshmerga.

Delnia Sinêi kommer från staden Sanandaj i iranska delen av Kurdistan. Hon var NGO-aktivist innan hon blev peshmerga. Nu tränar hon för att bli en professionell peshmerga. Hon saknar sina vänner men vet vad hon ska säga till dem om hon träffar dem igen:

– Jag ska säga till mina kompisar: Det är dags, det räcker att sitta och bara kolla på tv. Vi måste agera för att vi ska kunna våra mål. Vi kan inte vänta tills något händer Iran, säger hon och tillägger:

– Som kvinna är det inte lätt att bestämma sig för att bli peshmerga. Jag bestämde mig för att bli peshmerga eftersom vi har berövats alla fredliga metoder att kämpa för kvinnornas och minoriteternas rättigheter i Iran.

Det pågår strider mot Daesh/IS i Syrien och Irak där peshmergastyrkor spelar en avgörande roll. Peshmerga finns inte bara i irakiska och syriska Kurdistan. Även i Iran finns det peshmergastyrkor och kvinnor är delaktiga. 12 miljoner kurder i Iran nekas än i dag sina politiska, etniska och kulturella rättigheter. Kurdiska kvinnor har alltid stridit tillsammans med männen för sina rättigheter.


Lektion om olika tunga vapen som fienden använder.


I gänget finns också killar som delar kvinnornas mål: ett Iran med sann demokrati som inte förtrycker någon på grund av kön, etnicitet och språk.


Shokhan Mahabadi har en oförväntad gäst denna morgon.Ett pitabröd och en gurka är middagen som får avsluta dagen.


Shokhan Mahabadi får sina kurdiska kläder och sitt peshmerga-kort.


På gränsen mellan Iran och Iran, omgiven av över 4 000 meter hög berg, säger Shokhan Mahabadi: ”Nu förstår jag varför kurderna säger endast bergen är våra vänner!”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: