Irans fotbollslandslag.

Mer än bara fotboll när Sverige möter Iran ikväll

2016-10-20 | Bella Frank padlock

SPORT

Efter många turer blir träningslandskampen mellan Sverige och Iran av. Matchen flyttades från torsdagen till fredagen. Enligt uppgifter i Expressen ska det inte handla om ett seniorlag utan U19-spelare. Oklarheterna och flyttat matchdatum kan bidra till att den publikfest som Svenska fotbollförbundet (SvFF) har hoppats på riskerar att utebli, men matchen blir ändå historisk eftersom det är första gången Irans damlandslag spelar en landskamp i Europa.

FAKTA/Landskampen Sverige-Iran

Irans landslag kom till Göteborg på torsdagen och ikväll fredag spelas matchen på Gamla Ullevi klockan 18.45.

– Vi säger till alla fotbollsälskare att vårt landslag ska bli lika bra som våra futsal-lag, som är bland de bästa i Asien. Sveriges landslag är ju bland de bästa i världen och vi vill bli lika bra och framgångsrika, säger spelaren Maryan Arab till SVT.


RELATERAT MATERIAL:

2015-06-23 | Kvinnor portades från volleybollmatch

2015-04-03 | ”Att komma in i sporthallar är min rättighet”

2014-11-21 | Ghonche Ghavami anklagas för nya brott

2011-06-10 | Därför grät de iranska fotbollspelarna

Filmen Offside om kvinnor som försöker ta sig in på Azadistadion för att se en VM-kvalmatch i fotboll. Regissören Jafar Panahis prisbelönta film från 2006 finns att se på Youtube.

Träningslandskampen mellan Iran och Sverige kommer att spelas, men matchen har flyttats från torsdagskvällen till fredagskvällen. Länge var det osäkert om landskampen skulle bli av eftersom det förekom uppgifter i persiskspråkig media om att Irans damlag inte skulle få utresetillstånd till Sverige och uppgifter kom också om att inga visum hade sökts, och sedan att det fanns hinder i visumprocessen. Men nu i veckan kom signaler om att laget ändå var på väg till Sverige. Matchen är nu inplanerad till att spelas på Gamla Ullevi i Göteborg på fredagskvällen klockan 18.45. Matchen avslutar också den svenska landslagssamlingen och är årets sista hemmalandskamp för det svenska landslaget som blev hjältar när de tog OS-silver i Rio i augusti.

– De administrativa frågetecknen som legat utanför fotbollens kontroll är nu uträtade, men följden blir att vi tvingas flytta matchen till fredag. Det betyder att det uppstår en del praktiska problem som vi naturligtvis får lösa så fort vi kan, men i slutändan är det oerhört angeläget att matchen spelas, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand på Svenskfotboll.se.

Irans damlag är rankade på plats 55 i världen enligt Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ranking, och enligt uppgifter som kommer från iranska fotbollsförbundet via Pezhman Pars som skriver på Svenskafans.com, är det framför allt U19-spelare som kommer att spela träningslandskampen i Göteborg.

– Min kontakt i Iran vill verkligen poängtera att det inte är ett seniorlag. Det presenteras som ett seniorlag från Irans sida, men vad jag har hört är en majoritet U19-spelare, kanske födda 97-99. De har nyligen haft samling och är det enda aktiva laget som närmar sig seniornivå, säger Pezhman Pars till Expressen.

När det tidigare i höst blev klart att Irans damlag var på väg till Sverige för en landskamp – den första någonsin i Europa – förklarade Håkan Sjöstrand att förhoppningen var att kunna få till stånd en liknande publikfest som den i samband med landskampen med Irans herrlag förra året då 34 000 personer, varav många svensk-iranier, fanns på läktarna. Med de många oklarheter som kringgärdat träningslandskampen och flyttat matchdatum i sista sekund finns det risk för att publikfesten blir betydligt mindre än vad den kunnat bli.

Pezhman Pars tror att förklaringen till att det dragit ut på tiden är att Iran egentligen inte velat att matchen blir av:

– Iran har velat använda visumskälen som en orsak till att ställa in matchen, men svenska ambassaden var välvilliga och nu kan de inte skylla på det längre.


SvFF kritiseras

Iran har haft ett landslag i damfotboll sedan 1970-talet, som dock var vilande under en lång period efter revolutionen 1979. På senare år har intresset för fotboll, och inomhusfotboll, futsal, med fem utespelare och en målvakt, fortsatt att öka bland flickor och kvinnor i Iran och 2005 återupptogs Irans landslag i fotboll. Men enligt den källa som Pezhman Pars har talat med från iranska fotbollsförbundet har damlandslaget den senaste tiden mest existerat på papperet och har inte spelat någon landskamp på ett och ett halvt år.

GT:s krönikör Malin Jonsson ställer sig frågande till SvFF:s agerande. Utifrån det svenska landslagets perspektiv är det oklart om en landskamp mot ett så lågt rankat lag är det bästa sättet att ta tillvara på det stora intresse – med bland annat de högsta tittarsiffrorna i svensk tv under OS – som väcktes för damfotbollen i och med silverinsatsen i Rio. Ett intresse som också innebar en folkfest i Kungsträdgården när OS-hjältarna hälsades välkomna hem och hyllades, och Pia Sundhage sjöng Bob Dylan a capella. Malin Jonsson skriver: ”En månad senare slog landslaget publikrekord i kvalsammanhang när EM-biljetten säkrades mot Slovakien på nationalarenan Gamla Ullevi. Men i stället för att ta vara på framgången och utnyttja det stora intresset, kommer Sverige att stänga landslagssäsongen inför några hundra personer på läktarna mot Iran på fredag kväll[...] För den kvinnliga fotbollen i Iran är det en match som skulle bli historisk. För kvinnlig fotboll i Sverige kan vi bara konstatera att damlandslagets match mot sitt eget förbund fortfarande är av större vikt än fredagens 90 minuter.

Att det helt oavsett ranking, spelares ålder och ändrat matchdatum och frågetecken in i det sista är en viktig match står dock klart. Sveriges förbundskapten Pia Sundhage säger till Fotbollskanalen att stämningen är god i det svenska laget:

– Det här är så mycket mer än en fotbollsmatch, såklart. Hela det här som har hänt runtomkring, vi har blivit tvungna att flytta matchdag till och med. Så dels är det en fotbollsmatch, men det är också ett möte med en annan kultur. Och det är väldigt viktigt att man tar till vara på det mötet. Det är ett erfarenhetsutbyte, och att det är första gången de spelar i Europa är ju väldigt speciellt såklart.

Lagkapten Caroline Seger var inne på samma spår när hon talade med SVT:

– Det blir mycket mer än bara fotboll. Det är viktigt att det blir av. Jag hoppas att det kommer folk och att Irans damlandslag får en upplevelse för livet. Vi ska gå in och göra en bra match och visa stor respekt för dem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: