Oroligt på Gotland i samband med våldtäktsutredning

2016-10-14 | FemPers padlock

INRIKES

Söndagen den 2 oktober anmälde en kvinna att hon blivit våldtagen av flera män i en fastighet i Visby. Åklagaren anhöll fem av de sex misstänkta gärningsmän som polis grep på platsen, den sjätte släpptes. En av männen har medgett sexuellt umgänge med kvinnan, som är i 30-årsåldern och har en funktionsnedsättning, men förnekar att det handlar om ett övergrepp.

Fallet har väckt stor upprördhet. Obekräftade uppgifter om händelsen har spridits på nätet, och när misstankegraden inte räckte för åklagaren att begära männen häktade och männen släpptes hölls demonstrationer på ön. På Facebook har en grupp som kallar sig medborgargarde bildats och såväl de misstänkta gärningsmännen som flera personer inom polis- och åklagarmyndigheten har utsatts för hot. Däribland åklagare Mats Wihlborg som har avsagt sig våldtäktsärendet. Men utredningen fortsätter och har tagits över av vice chefsåklagare Åke Olsson vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

– Fem personer är misstänkta för grov våldtäkt och utredningen fortsätter. Jag svarar inte på vilka utredningsåtgärder vi gör på annat sätt än att det är analyser och förhör. Jag kan inte riktigt svara på när utredningen kan bli klar men det är inte inom den närmaste tiden. Det är åtskilliga veckor innan vi är i slutet av den här utredningen, säger han till TT.

Domaren Mikael Mellqvist säger i Sveriges radio att okunskap om hur rättssystemet fungerar kan ligga bakom de starka reaktionerna. Han betonar att misstänkta kan vara misstänkta även om de inte är inlåsta och att skuldfrågan ska inga andra än polis, åklagare och i slutändan domstol hantera.

Samtidigt har stiftelsen Expo kunnat konstatera att reaktionerna på gruppvåldtäkten följer en pågående trend i Europa, där högerextrema grupper mobiliserar medborgargarden som ställer sig över lagen. Daniel Poohl, chefredaktör för stiftelsens tidskrift Expo, konstaterar i en intervju med P4 Gotland att de utgår från en föreställning om att rättsväsendet blundar för brottslighet som begås av flyktingar. Samtidigt tror han att det finns en okunskap om att nazistiska krafter ligger bakom.

– Jag utgår från att de allra flesta inte har koll på det. Men det är mycket möjligt att man reagerat på nåt som men med lite information tolkat som någon form av orättvisa. I själva verket går man nazistiska gruppers ärenden och bidrar till en stämning som sätter hela rättsapparaten, därmed en av demokratins grundpelare, ur funktion.

– Det finns ingen anledning att lita blint på att systemet fungerar perfekt, det gör det inte alltid. Men det finns också de som har en anledning att få det att se värre ut än vad det är.

Med anledning av oron som väckts på Gotland har Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ bjudit in till en manifestation mot rasism och sexism som är tänkt att hållas på söndag. Enligt P4 Gotland har arrangörerna mötts av en hatstorm i sociala medier. Tomas Pettersson, engagerad i Feministiskt initiativ och rättspolitisk talesperson för partiet, berättar för P4 Gotland att partiets Facebook och mejl översvämmas av hatmejl, och att de kommer kontakta polisen angående eventuella hot, men ta diskussionen vid söndagens manifestation.

– Vi vill problematisera det här med att svenska män helt plötsligt, när det blir våldtäktsanmälningar, känner sig så sugna på att skydda svenska kvinnor. Vi försöker stå upp för allas lika värde, säger Tomas Pettersson.

– Samtidigt fördömer vi och ska bekämpa allt sexuellt våld mot kvinnor. Det här kopplas ihop av de när nättrollen och då ska alla invandrare ut. Det är den enkla lösningen som de har och det ställer vi inte upp på.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: