Ny FN-chef tas emot med mustachkampanj

2016-10-14 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Trots att ett stort antal länder pläderade för att FN:s nästa generalsekreterare skulle vara en kvinna, för att genom exempel leda organisationens officiella åtagande att arbeta för en jämställd värld utsågs Antonio Guterres till Ban Ki-moons efterträdare. Och i onsdags utannonserade FN att Mirakelkvinnan ska bli hedersambassadör för kvinnors och flickors rättigheter.

Det var många länder, organisationer och kvinnorättsaktivister som höjde rösten för att FN, efter 70 år med män vid organisationens högsta ämbete, skulle ledas av en kvinna. Men även Ban Ki-Moon kommer vid årsskiftet att efterträdas av ytterligare en man. FN:s kvinnonätverk Women’s Major Group (WMG), som tillhör de pådrivande för att en feminist och kvinna skulle väljas, tog emot nyheten om utnämningen av Antonio Guterres med blandade känslor.

På torsdagen gick WMG ut med ett uttalande, som nätverket nu sprider via sociala medier med hjälp av en mustaschkampanj. Där konstaterar gruppen att kvinnor utgör halva världens befolkning och har rätt till jämlik representation i beslutsfattande och på de högsta ledarpositionerna inom FN. Men i stället för att leda genom exempel är det nu nionde mannen, och den fjärde europén i rad som väljs till generalsekreterare för FN, en organisation som officiellt har åtagit sig att åstadkomma jämställdhet.

Ändå ser WMG skäl till försiktig optimism. Bland annat framhåller gruppen Guterres engagemang för mänskliga rättigheter i Portugals övergång från diktatur, och hans ledarskap i FN:s flyktingorgan UNHCR. Ett engagemang som han fokuserat på att bekämpa fattigdom, förebygga konflikt och utmana mäktiga länder och väckt respekt både hos regeringar och civilsamhällets organisationer.


Retoriken väntar på handling

Men även om Guterres, i sitt tal till generalförsamlingen inför utnämningen, uttalat sitt engagemang för jämställdhet och lovat att istället för att prata om flickor och kvinnor stärka deras position, lyfter WMG också fram ett stort orosmoln:

”Vi är djupt bekymrade över att vad han åstadkommit när det gäller kvinnors rättigheter inte nödvändigtvis lever upp till hans retorik. Särskilt bestörta är vi över hans motstånd mot ansträngningar för att legalisera tillgången till säker abortvård under tiden som premiärminister i Portugal, något som är en nyckelfråga för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva rättigheter och en förutsättning för jämställdhet och egenmakt.”

Antonio Guterres uppmanas därför att i handling visa att han inte låter sin personliga religiösa åskådning stå i vägen för starka ställningstaganden så att mänskliga rättigheter och rättvisa för alla människor kan förverkligas. WMG efterlyser också en transparent process för fortsatta utnämningar av generalsekreterare för FN, kräver att listan på kandidater nästa gång enbart består av kvinnor och uppmanar Guterres att presentera en tidplan för hur och när jämställdhet ska vara uppnådd inom FN och att till vice generalsekreterare utse en kvinna från globala syd som i sin gärning främjat kvinnors mänskliga rättigheter:

”Hon bör vara en reell och jämställd partner i ledarskapet för FN. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med herr Guterres under de kommande åren för att implementera de globala hållbarhetsmålen, kvinnorättsagendan och en demokratisk – feministisk – reformering av FN.”


Superkvinna får släta över

Endast några dagar senare utannonserade Maher Nasser, chef på FN:s kommunikationsavdelning, att Mirakelkvinnan, som Wonder Women kallades på svenska, utnämnts till FN:s hedersambassadör för flickor och kvinnors rättigheter.

”Synd att Mirakelkvinnan inte kommer att traska genom FN-högkvarterets korridorer på riktigt. I så fall skulle hon oundvikligen tvingas övervinna ett antal problem, som fredsbevarare som begår sexuella övergrepp mot civila, och stora militärmakter som bombar skolor”, skriver Somini Sengupta i New York Times.

Den officiella utnämningsceremonin hålls den 21 oktober och enligt Mahar Nasser ska superhjältefiguren användas för att sprida viktiga budskap när det gäller kvinnors rättigheter, såsom genusrelaterat våld och kvinnors representation i offentligheten.

”Också det är lite besvärande. FN ligger bedrövigt efter med sitt löfte om könsbalans i utnämningar till ledande positioner. Enligt en analys gick nio av tio chefsjobb förra året till män”, noterar Sengupta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: