Folk protesterade mot ”Folkets demonstration”.

Protest mot högerextrema på Raoul Wallenbergs torg

2016-09-27 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

I lördags hölls den rasistiska ”Folkets demonstration” på Raoul Wallenbergs torg som ligger alldeles intill stora synagogan i Stockholm. En av de som var på plats var fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Feministiskt perspektiv talade med henne under motdemonstrationen om hennes nästa verk som ska skildra den politiska utvecklingen med högerpopulismen och SD och om det symboliska i att högerextrema samlades just där.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-09-28 | Inför nästa år krävs nazifri bokmässa

2016-09-22 Nazisternas monter står mitt i smeten på bokmässan

2016-09-19 | Krav på att rasistdemonstration stoppas efter mord i Helsingfors

2016-09-09 #bokmässan16: Att bojkotta eller inte bojkotta

2016-08-31 Bokmässan ändrar sig igen

2016-08-19 Bokmässan backar om nazistmedverkan

2016-08-19 Ett märkligt sätt att minnas

På lördagen hölls en demonstration kallad ”Folkets demonstration” som tidigare – och även denna gång – lockat kända högerextremister, på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Torget ligger alldeles intill Stockholms stora synagoga, och tillstånd beviljades av polis. När tillståndet inte drogs tillbaka trots kritik om att det rör sig om en uppenbar provokation att låta högerextrema manifestera just på den platsen, liksom andra protester och namninsamling ordnades även en motdemonstration.

På plats fanns bland andra fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, vars verk har väckt stormiga debatter och nått en stor publik. Ofta blir hon igenkänd, men när hon rör sig inne bland demonstranterna på Raoul Wallenbergs torg med sin kamera får hon Soldiers of Odin att ställa upp på en gruppbild. Hon förklarar att hon behöver bilderna till sitt kollage, och att det är viktigt att ha tagit dem själv för att kunna använda dem helt fritt i sitt verk. Precis som Picasso gjorde tavlan Guernica när fascismen tog över i Spanien håller Elisabeth Ohlson Wallin på med sin egen Guernica. Ett verk som ska skildra den politiska utvecklingen med högerpopulismen och SD i form av ett stort kollage.


Talare angrep feminister

Efter en timme på platsen börjar hon dra sig undan, och Feministiskt perspektiv får en kort intervju med Ohlson Wallin, om det nya verket, men också om själva demonstrationen, för vilken polisen inhängnat i princip hela Raoul Wallenbergs torg och stängt av Berzelii park. På trottoarremsan som återstår kring inhägnaden trängs motdemonstranter, och det är tätt med poliser, såväl uniformerade som civila, bil- och hästburna, i och kring de cirka 200 demonstranterna varav många kommit resande från andra håll i landet.

– Tidigare när judarna avslutade sin gudstjänst fick de bli eskorterade av polis ut härifrån. Det säger allt. Judiska skolor och synagogan har haft polisbevakning länge men det här är symboliskt, jobbigt, säger Elisabeth Olsson Wallin.Medan intervjun pågår ställer sig två personer, en kvinna och en man från den så kallade Folkets demonstration alldeles intill Elisabeth Ohlson Wallin och stirrar medan hon svarar på Feministiskt perspektivs frågor. Även om hon är van konstaterar hon att beteendet är obehagligt och gör det svårt att tala fritt.

Talen i Folkets demonstration handlar om hur illa ute Sverige är på grund av grupper som invandrat, på grund av regeringen och oppositionen och framför allt den ”politiskt korrekta goda vänster” som hånas från talarstolen. Samtliga tre kvinnor angriper feminister från talarstolen. Centerpartisten Annelie Sjöberg gör sig löjlig över pronomendiskussioner, och behovet av trygga toaletter för transpersoner. Kvotering till bolagsstyrelser och individuell föräldraförsäkring framställer hon som lösningar på i-landsproblem. Det finns kvinnoförtryck som talarna vill bekämpa. Det gäller barnäktenskap, könsstympning och hedersvåld, fenomen som försvaras av feminister i ”vänstern” enligt Barbara Trusz, en kvinna som kom som flykting till Sverige 1980 från diktaturens Polen:

– Sverige har tagit emot människor som aldrig aldrig kommer passa in, och detta säger jag av egen erfarenhet, jag vet att det är så.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: