”Inte en millimeter till nazister!” Så resonerar radikala bokmässan erbjuder ett alternativ till den kommersiella.

Inför nästa år krävs nazifri Bokmässa

2016-09-27 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Nazister gjorde sig synliga, spred sin propaganda och rörde sig fritt på Bokmässan i Göteborg. Utanför delade de ut flygblad. På ett seminarium vid Emmaus Björkås monter där Alexandra Pascalidou intervjuade författare och redaktion bakom boken Flyktingfängelser, dök nazisterna upp. Nu kräver ett stort antal författare och kulturarbetare att bokmässan 2017 ska vara nazifri. Annars bojkottar de mässan.

Håll rent mot rasism, Bokmässan! 103 kulturarbetare skriver under.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-05-17 | I antologin Flyktingfängelser kommer de drabbade till tals

2016-09-22 Nazisternas monter står mitt i smeten på bokmässan

2016-09-09 #bokmässan16: Att bojkotta eller inte bojkotta

2016-08-31 Bokmässan ändrar sig igen

2016-08-19 Bokmässan backar om nazistmedverkan

2016-08-19 Ett märkligt sätt att minnas

Emmaus Björkå var en av de som tog avstånd från högerextremism i sin monter under årets bokmässa i Göteborg.

”Det var efter att Alexandra Pascalidou intervjuat författare och redaktion bakom boken Flyktingfängelser, en antologi om Migrationsverkets flyktingförvar, som personer med uppenbar anknytning till Nya Tider agerade bara en meter från scenen... På ett bokbord där böckerna låg till försäljning, kom alltså nynazister fram och täckte bordet med sin egen propaganda”, meddelade Emmaus Björkå i ett pressmeddelande.

– Det finns en naivitet kring vad det innebär att ge antidemokratiska krafter grönt kort till demokratins arenor. Att mörkerkrafter använder demokratin som språngbräda för att inskränka den är ingen nyhet. Jag vet inte vad som måste ske för att vi ska vakna och värna demokratins lagstadgade gränser. Men kampen fortsätter. Vi får inte låta dem låsa in oss i fruktans fängelser, säger Alexandra Pascalidou till Feministiskt perspektiv.

– Detta är vad som sker när man släpper in nazister i yttrandefrihetens namn. Det är anmärkningsvärt hur nazister kan tillåtas bete sig såhär, säger Hans Hahn, ordförande i Emmaus Björkå. Vi vet ju att de gör detta för att försöka tysta oss. I längden finns faktiskt risken att de lyckas, och det vet de. Det borde alla veta, och ta på största allvar.


Hävdar acceptans

Utanför bokmässan manifesterade nazister från Nordiska motståndsrörelsen på lördagen genom att vifta sina flaggor och dela ut flygblad som manade till att ”stoppa främlingsinvasionen” och varnade för att ”nationen utplånas genom folkutbyte”. Polisen stoppade inte utdelningen men eskorterade dem från platsen när de stått där under en lång tid. Samma dag besökte representanter för nazistportalen Nordfront mässan och hälsade på i nazistidningens monter samt tog bilder på bokmässans deltagare.

Nu används medverkan vid bokmässan för att bekräfta bilden av att det bakom rubrikerna finns en acceptans för nazisterna, och att deras medverkan på arenor som bokmässan handlar om yttrandefrihet. Så påstår den pronazistiska publikationen Nya tider att Bokmässans grundare Bertil Falck vid sitt besök i montern beskrivit deras medverkan som självklar och ett sundhetstecken för yttrandefriheten. Besöket av Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg används också som en fjäder i hatten. Tidningens krönikör tog upp hennes besök i montern på den så kallade Folkets demonstration, som hade begärt och fått tillstånd att manifestera på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm i samband med gudstjänsten i den intilliggande synagogan på lördagen:

– Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturjournalist, hon ville visa sin goda sida, och kom fram och hälsade, hon kunde knappt tränga sig fram genom mängden. När jag hälsade på henne höll hon blicken riktad mot golvet, hon mötte inte människors blick. Och jag frågade när kommer vi att ta debatten. För de tar inte debatten. Så är det. De kastar glåpord, men de är på reträtt.


”En nazifri Bokmässa 2017”

”Efter hot mot medverkande och besökare, propagandaspridning, nazistiska posteringar utanför mässans huvudentré m.m. vill många kulturarbetare avkräva mässans arrangörer löften om en nazifri Bokmässa 2017 och tydligare avståndstaganden mot rasism och extremism. Annars hotar massbojkott.” Detta skrev journalisten och författaren Lisa Bjurwald på sin Facebook-sida.

Nu uppmanar kulturarbetare, författare och andra aktörer Bokmässan i Göteborg att stoppa aktörer som kan beskrivas som dokumenterat extrema och antidemokratiska, och garantera en nazifri mässa 2017.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: