Mina Khani, konstnär och feminist deltar på en demonstration i Berlin mot deportationer.

Delstatsvalet i Berlin: Vinnare och förlorare

2016-09-20 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Delstatsvalet i Tysklands huvudstad Berlin är ett viktigt och politiskt normgivande val. Resultatet av söndagens val belyser en ny och oroväckande politisk verklighet inför det nationella parlamentsvalet 2017. ”En seger för nyfascistiska rörelser”, kommenterar feministen och antirasisten Mina Khani.

Socialdemokratiska SPD, behöll sin position som största parti efter söndagens val i Berlin, men backade från 28,3 procent i valet 2011 till 21,6. Kristdemokratiska CDU backade från 23,3 procent till 17,6. ”Ett bittert nederlag”, har Angela Merkel sagt. De gröna (Die Grünen) fick 15,2 procent vilket är 2,4 procent mindre än valet 2011 medan vänsterpartiet Die Linke fick 15,6 procent, vilket är 3,9 mer än tidigare val. Valresultatet i Berlin innebär nu att koalitionen SPD och CDU som styrt staden sedan 2011 hamnar i minoritet och tvingas bjuda in de gröna och vänstern för att kunna styra Berlin i fortsättningen.


Valets vinnare

Det nybildade invandrarfientliga och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AFD, fick 14,2 procent av rösterna.

– Den verkliga vinnaren av detta val är AFD, trots ökat stöd för vänstern måste valresultatet ses som en seger för nyfascisterna och detta är en varningssignal, anser Mina Khani, Berlinbo, artist och feminist med rötter i Iran.

För första gången kommer det populistiska högerpartiet AFD, vilket stödjer den islamofobiska Pegidarörelsen , in i Berlins parlament. Detta innebär enligt Khani allvarliga konsekvenser för politiska läget i Tyskland.

– Sanningen är att nyfascistiska röster höjs även hos de stora etablerade politiska partierna. Andreas Scheuer, generalsekreterare för CSU som ingår i krisdemokraternas koalition CDU, sade till exempel igår kväll, att de integrerade flyktingarna är egentligen värst, ”de kommer vi aldrig bli av med”! Nu konkurrerar högerpartierna med nyfascisterna för att få tillbaka sina rasistiska väljare, de 14 procenten som nu gick över till AFD.


Bättre mobilisering

Som feminist och antirasist ser Mina Khani mycket allvarligt på den negativa utvecklingen i Tyskland med sitt ökända förflutna och önskar bättre mobilisering av antirasistiska och feministiska rörelser.

– Det visar sig nämligen att de flesta som har röstat på AFD är män. Det är det enda partiet som har fått dubbelt så många manliga som kvinnliga väljare. Denna rörelse med Pegida i spetsen, som hetsar mot muslimer, är inte bara en rasistisk rörelse. Den är även en sexistisk rörelse. Det är därför vi som feminister inte får blunda för nyfascisternas islamofobi, när de mobiliserar konservativa män genom att sätta fokus på islam och flyktingar. Vi som feminister kan inte tala om burka och hijab på samma sätt och följa samma retorik som Pegida och AFD gör.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: