Proteströrelsen i North Dakota kallas för den största mobiliseringen av ursprungsfolken i USA på 150 år.

Siouxernas protester i North Dakota slås ner med brutalt våld

2016-09-16 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

I flera månader har ursprungsbefolkningen i North Dakota protesterat mot det planerade bygget av en oljeledning som går tvärs över siouxers heliga marker och riskerar att förgifta dricksvattnet. Den 3 september slog oljebolagets säkerhetsvakter ner på de fredliga protesterna. Våldet dokumenterades av Democracy Nows prisbelönta journalist Amy Goodman. Rapporteringen fick enorm spridning och lokala myndigheter har utfärdat en arresteringsorder mot Goodman.

FAKTA:

Amy Goodman är prisbelönad journalist, bland annat mottagare av Right Livelihood-priset, och chefsproducent för den oberoende amerikanska nyhetskanalen Democracy Now! Hon bevakade protesterna den 3 september och lyckades dokumentera våldet mot demonstranterna. Inslaget Exclusive: Standoff at Standing Rock spreds över hela världen och har setts av miljoner människor.

Trasig pipeline läcker olja i Amazonas.


I SVERIGE: Urbergsgruppen har startat ett evenemang till stöd för demonstranterna vid Standing Rock, och uppmanar till aktioner som ansluter till de som nu pågår runt om i världen.


RELATERADE ARTIKLAR:

2015-05-26 Amy Goodman vill se en mångfald av oberoende medier

2015-02-13 Får pris för modig och oberoende journalistik

Under hela sommaren har människor, med ursprungsbefolkningen i täten, protesterat mot oljeföretaget Dakota Access pipelinebygge på Siouxindianernas mark i delstaten North Dakota i USA. Det handlar om en oljeledning från North Dakota till Mexikanska golfen som ska byggas bland annat under Missourifloden.

Pipelinen utgör ett hot mot urfolkens miljö och kultur enligt befolkningen i siouxernas näraliggande reservat. Dricksvatten kan bli förgiftat och historiskt heliga platser förstöras. Den 3 september sändes bulldozrar för att gräva i ett område som använts av siouxerna som gravplats, vilket intensifierade protesterna.

Det amerikanska oberoende nyhetsprogrammet Democracy Now och dess chefsproducent Amy Goodman bevakade protesterna den 3 september och filmade säkerhetsvakternas våld mot ursprungsfolkens fredliga protester. När filmen släpptes blev den viral och lockade mer än 13 miljoner visningar bara på Facebook. CNN, CBS, MSNBC och tiotals andra nyhetskanaler runt om i världen sände bilderna som tydligt visar dussintals hundar med blod droppande från näsa och mun efter att de bet demonstranterna. Scenen var särskild chockerande eftersom den påminner om metoder som historiskt använts mot urfolken sedan spanjorerna ockuperade Nordamerika. Amy Goodman lyckades dokumentera och avslöja brutaliteten mot urfolken och de som protesterade i solidaritet.

Fem dagar efter attacken med hundar och pepparspray utfärdade North Dakotas polismyndighet en arresteringsorder mot den prisbelönade journalisten Amy Goldman.

”Detta är en oacceptabel kränkning av pressfriheten”, sade Goodman. ”Jag gjorde mitt jobb genom att bevaka hur pipelinevakterna släppte hundar och pepparspray på ursprungsbefolkningens demonstranter.”

”Att åtala en journalist för olagligt intrång när hon bevakar en viktig miljörelaterad nyhet av betydande allmänintresse är ett direkt hot mot pressfriheten och helt oacceptabelt i landet som har First amendment", kommenterade Delphine Halgand, direktör för Reportrar utan gränser.

Dagen efter att Goodman begärts arresterad utfärdades ett domstolsbeslut om att bygget av oljeledningen skulle fortsätta som planerat genom ursprungsbefolkningens heliga mark, trots att siouxbefolkningen i Standing Rock överklagade beslutet. Femton minuter senare, gick flera regeringsdepartement samt militären ut med ett gemensamt uttalande som innebär att delar av rörledningsbygget ska frysas, rapporterade Democracy Now.

Än i dag har ingen av säkerhetsvakterna som släppte hundar på demonstranterna, trots tydliga bevis i Democracy Nows film, gripits.

Myndigheterna i North Dakota Morton län har även utfärdat arresteringsorder för Jill Stein, presidentkandidat för Green Party, och hennes vice president vicepresidentkandidat Ajamu Baraka efter att de anslutit sig till protesterna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: