Karrar Sadoon, Rasha Daoud och Mohammed Al Sayed är några av de som protesterar mot de tillfälliga uppehållstillstånden.

#rivlagen: Asylsökande sittstrejkar utanför riksdagen

2016-09-14 | Sandra Ahlqvist padlock 1

INRIKES

”Stöd flyktingarnas kamp! Återställ rätten till asyl - skrota den nya lagen!”, med dessa krav inledde asylsökande en sittstrejk utanför på Mynttorget i Stockholm på måndagen den 12 september, i samband med riksdagens öppnande. Manifestationen kommer att pågå i tio dagar. Sandra Ahlqvist skildrar strejkens första dag i text och bild.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-09-01 #rivlagen: Tillfälliga asylregler systematiserar utanförskap

2016-08-12 #rivlagen: Orealistiskt försörjningskrav

2016-08-08 Stockholm: Asylsökande protesterar utanför riksdagen

2016-07-05 #rivlagen: ”Vi fortsätter kämpa”

2016-06-23 Ilska efter asylpolitiska beslutet

– Det är som om vi spelade ett spel och mitt i spelet ändras reglerna. Låt oss spela klart spelet, säger Mohammed Al Sayed, en av de många som samlats på Mynttorget för att protestera mot de tillfälliga uppehållstillstånden och mot att den nya asyllagen används retroaktivt.

Den nya asyllagen annonserades av regeringen den 24 november förra året och började gälla den 20 juli i år. Den innebär att alla som räknas som ”alternativt skyddsbehövande”, vilket till exempel är krigsflyktingar som inte anses förföljda av personliga skäl, utan flyr undan ett krig, får ett tretton månaders tillfälligt uppehållstillstånd.

Men enligt Rasha Daoud som är en av arrangörerna bakom protesten, tillämpas lagen nu även på de som kom innan den 24 november, som också får tillfälliga uppehållstillstånd.

– Vi tycker att de borde få sina beslut enligt den gamla lagen om uppehållstillstånd eftersom de befann sig i Sverige innan lagen kom som förslag, säger Rasha Daoud.


Rasha Daoud, en av arrangörerna, till höger om banderollen med budskapet ”Stå upp för mänskliga rättigheter mot den retroaktiva lagen”.


Med den nya lagen är det inte tillåtet att som alternativt skyddsbehövande få återförenas med sin familj, vilket alltså också gäller retroaktivt för alla som ansökt om asyl efter den 24 november. För de som ansökte före den 24 november finns fortfarande en chans, trots att de bara har tretton månader på sig. Men även här har reglerna blivit hårdare.

– För att kunna få ansöka om familjeanknytning måste man ha ett boende för hela familjen och kunna försörja sig själv på eget arbete, och på så kort tid. Det är orimliga krav, säger aktivist Rasha Daoud.

– Hur ska man kunna hinna lära sig svenska, integrera sig i samhället, integrera sig på arbetsmarknaden, kunna hitta ett boende och ett arbete, den proceduren som tar en vanlig svensk flera år att kunna lyckas med, undrar Rasha Daoud och berättar att bara validerande av ens utländska examen kan ta upp till sju månader.


Mohammed Al Sayed från Syrien.

Karrar Sadoon längst till höger håller i banderoll med budskapet att lagen om de tillfälliga uppehållstillstånden är orättvis.


Mohammed Al Sayed är från Daraa i södra Syrien och kom fram till Sverige den 13 september förra året.

– Bashar al-Assad dödar våra barn där, här dödas vi av de här reglerna, tycker Mohammed Al Sayed.

– När kramade du dina barn senast? För mig var det två år sedan. Jag kom hit för att kunna ta hit min familj. Mitt liv är inte värt något om jag inte får vara med mina barn.


”Vi kom innan 24/11 – orättvist att tillämpa nya lagen på oss” och ”Retroaktiv tillämpning strider mot mänskliga rättigheter” står det på banderollerna.


Protesten utanför riksdagen kommer att fortsätta till den 22 september. På lördag, 17 september, samlas flera organisationer i solidaritet med de asylsökande för en manifestation kl 13-15 på Mynttorget.

Samtliga bilder: Sandra Ahlqvist

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160916 - gudrun tiberg

Heja Sandra! TIBBE

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: