Stefan Löfven citerade ett stycke ur Elin Wägners Norrtullsligan.

En lite egen regeringsförklaring

2016-09-14 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

På tisdagen öppnades riksdagen och medan statsminister Stefan Löfven (S) talade om att värna asylrätten samlades asylsökande utanför för att protestera mot förändringarna i motsatt riktning som samma kammare beslutade om strax innan sommaruppehållet. Regeringsförklaringen innehöll också en litterär passage av eget slag.

Inför riksdagens öppnande skrev Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd (FARR), ett öppet brev till riksdagsledamöterna, och uppmanar dem att ta reda på konsekvenserna av den nya lagen.

”Nu börjar riksdagsåret och ni står inför nya val. Ska ni låtsas som om inget hänt och låta EU fortsätta att sälja ut flyktingarna till Turkiet? Fortsätta låtsas som att katastroferna i Syrien och Irak inte finns? Att papperslösa ungdomar från Iran kan utvisas till Afghanistan och allt kommer bli bra? Att andra EU-länder kommer att ta det ansvar Sverige inte tar? Fortsätta låtsas att flyktingar har ett val?”

Men i regeringsförklaringen förbigås vad EU:s avtal med Turkiet och den tillfälliga svenska asyllagen innebär för de som berörs med tystnad, trots protesterna på torget utanför.

Samma dag beskriver medarbetare vid Göteborgs sociala resursförvaltning hur kontraproduktiva de nya asylreglerna är i en debattartikel i Göteborgsposten:

”Det vi tror att vi sparar in i dag på skärpta regler för ensamkommande barn kommer vi att få betala tillbaka tusenfalt. Under tiden står de allra flesta av oss tysta bredvid och tittar på.”

Samtidigt går ekonomin som tåget och det är genom ökad export som jobb och inkomster till bättre välfärd ska genereras. Sverige ska moderniseras ”med nya kliv mot hållbarhet och tillväxt, med klimatomställning, en jämlik kunskapsskola och fler jobb”. Sverige ska hålla ihop och tidigare utlovade strategier som ska motverka rasism, hatbrott och alla former av ojämlikhet är på gång. En nyhet som statsministern nämnde i förbigående, och utvecklade vid en pressträff senare samma dag, var utnämningen av Anna Ekström till ny gymnasieminister att efterträda Aida Hadzialic. Och mitt i allt ett litterärt citat ur Elin Wägners Norrtullsligan:

”Vi var ungefär lika styva. Tänk du, och nu har han 4600 i fast lön och jag har 1000, är inte det lite eget?”

Hundra år senare kan vi konstatera att kvinnor under ett yrkesliv i genomsnitt tjänar 3,6 miljoner mindre än män.

Jag säger: det är lite eget.

Men mer än så blir det inte. Feministiskt perspektiv bad Gudrun Schyman kommentera regeringsförklaringen. Hon var på språng men noterade att fram till Wägnerpassagen skulle allt bli bättre enligt Stefan Löfven.

– Det är inte så lite ”eget” att en feministisk statsminister inte har mer att säga om den systematiska fellönesättning som drabbar kvinnor i hela arbetslivet, oavsett utbildningsnivå, och som skickar ut allt fler kvinnor i en tillvaro som fattigpensionärer. Dessutom i en äldreomsorg med allt större brister. Det är uppenbart att en feministisk analys inte hör till de verktyg som regeringen prioriterar, säger Gudrun Schyman.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: