Dilma Rousseff kallar åtalsförfarandet en kupp.

Brasilien: Dilma Rousseff är inte president längre

2016-09-02 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

På onsdagen blev det officiellt. Dilma Rousseff, som varit avstängd från presidentposten sedan i maj, avsattes från ämbetet efter en omröstning i senaten. Högerpolitikern Michel Temer är nu officiellt landets president, med en regering som till sin helhet utgörs av vita män, som redan hunnit stänga departementet för rasjämlikhet och kvinnors rättigheter.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-05-09 | Brasilien: Kvinnor och arbetare vägrar ge upp sina rättigheter

2016-05-12 | President Dilma Rousseff stängs av från sitt ämbete

2016-04-22 | Brasilien: Folk är oroliga

2016-04-05 | Brasilien: Politikens kris går hand i hand med mediernas

2015-07-14 | Mäktiga intressen bakom kulisserna i Brasilien

2014-10-27 | Dilma Rousseff omvald president i Brasilien

2014-06-19 | Brasilien: Hemlösa firade eget mästerskap på ockuperad mark

Brasiliens fjärde demokratiskt valda president sedan militärdiktaturen, landets första kvinna på posten, är nu formellt avsatt. Efter 16 timmar av maratontal och fördömanden röstade 61 av de 81 senatorerna mot president Dilma Rousseff på onsdag.

Rousseff stängdes av från presidentposten den 12 maj på grund av anklagelser om brott mot budgetregler och korruption.

Processen som ledde till att Rousseff nu tvingats avgå, beskrivs som en ”juridisk kupp” av Rousseffs försvarare. Rousseff själv kallade detta för en parlamentarisk kupp i ett tal direkt efter omröstningen. En del kopplar det som hände Rousseff till landets historia. Sedan 1950 har endast tre presidenter lyckats slutföra sina perioder utan avbrott.


Impopulär president

”Dilma Rousseffs andra mandatperiod är präglad av osämja och svårigheter. Den forna presidenten Lula, som var Rousseffs mentor och som utsåg henne till minister 2005, har tagit avstånd från henne och arbetarpartiet, PT, som stödde henne, har nu också yttrat kritik mot hennes sätt att regera”, skrev Ana Valdes i Feministiskt perspektiv redan 2015.

Rousseff var en impopulär president, försatte Brasilien i en recession, samtidigt som hon alienerade lagstiftare på båda sidor, men hon har inte begått något brott, skrev Robert Amsterdam, internationell advokat verksam i Brasilien sedan flera år, i Washingtonbaserade The Hill.

Dilma Rousseff dömdes för att ha försökt mörka underskott i statsbudgeten med olagliga statliga lån, något som är olagligt enligt landets lagar men förekommit i alla regeringar.

Högerpolitikern Michel Temer är nu officiellt landets president under kvarvarande två år och fyra månader av mandatperioden, med en regering som till sin helhet utgörs av vita män. Detta i ett land där vita män utgör en minoritet. När Temer klev in som interimspresident i maj var en av hans första åtgärder att lägga ner departementet för kvinnor, rasjämlikhet och mänskliga rättigheter. Temer drog också tillbaka en av UN Women hyllad lag från 2013, som för första gången i landets historia gav hushållsarbetare – de flesta svarta kvinnor – fackliga rättigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160903 - Maria Jara de Corina

Det är inte lätt att vara populär med hela massmedia emot!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: