Brock Allen Turner (i mitten).

USA: Simmare som dömdes för övergrepp ska redan släppas

2016-08-30 | Bella Frank padlock

SPORT

En demonstration kommer att hållas på fredag för att protestera mot att den sexualbrottsdömde Brock Turner släpps efter halva tiden och mot domaren som utdömde ett anmärkningsvärt kort straff. I förra veckan meddelades att domaren valt att inte längre döma brottmål efter en kampanj som krävt hans avgång. ”Någon som inte kan ta fullt ansvar för sina handlingar förtjänar inte ett mildrat straff”, skrev den brottsutsatta kvinnan i ett brev i juni.

RELATERAT MATERIAL:

Simmare dömd: ”Övergrepp är ingen olyckshändelse”

USA: Simmare vid Stanford åtalad för våldtäkt

Läs brevet som den sexualbrottsutsatta kvinnan läste upp inför rätten i våras i samband med att dom förkunnades:

Here Is The Powerful Letter The Stanford Victim Read Aloud To Her Attacker

Det var inte länge sedan den tidigare Stanfordstudenten- och simmaren Brock Turner dömdes för sexuellt övergrepp på en medvetslös kvinna. Fallet uppmärksammades av flera orsaker, inte minst domaren i fallet ådrog sig stark kritik för uttalanden i samband med domen som bara blev sex månader trots att delstaten Kalifornien har en straffskala som ligger på mellan två och 14 år för brottet i fråga.

– Ett fängelsestraff skulle påverka honom kraftigt...jag tror inte att han kommer att utgöra en fara för andra, sade domare Aaron Persky i samband med att domen fastställdes i juni.

Sedan fallet har en kampanj krävt domare Perskys avgång och den pressen ledde till att det i förra veckan meddelades att han frivilligt väljer att sluta döma brottmål och bara kommer att döma i civilmål från och med den 6 september. Hittills har två miljoner skrivit under två olika namninsamlingar med krav på hans avgång. Många har också kritiserat vad man ser som ett exempel på ”vita privilegier” och pekat på att i andra liknande fall, där förövaren varit svart, så har straffsatsen varit avsevärt längre och inga förmildrande omständigheter framhållits.


Protestdemonstration på fredag

En demonstration arrangeras nu i samband med att Turner frigivs på fredag. Protesten är planerad att hållas i anslutning till Santa Clara County Jail där Turner har suttit av fängelsetiden, endast tre månader eftersom han släpps efter halv tiden på grund av gott uppförande.

Initiativtagare till demonstrationen är Michele Dauber, juridikprofessor vid Stanford som sedan domen i somras har drivit kampanj för Perskys avgång. Hon har kritiserat att Turner fått lindrigare straff på grund av att han varit en framgångsrik idrottsman:

– Domaren verkar ha en blind fläck när det gäller atleter vid universitetet och verkar inte se dessa förbrytelser som allvarliga brott mot kvinnor, skriver The Independent.

Senator Jim Beall, kongressledamöterna Eric Swalwell och Jerry McNerney har aviserat att de kommer att delta i protesten. Dessutom kommer Kamilah Willingham att delta. Willingham utsattes för ett sexuellt övergrepp när hon studerade juridik vid Harvard University Law av en annan student. Trots att en första utredning av universitetet menade att Willingham och en annan student som också hade utsatts var trovärdiga blev de senare starkt ifrågasatta av 19 juridiklärare som i stället gick i försvar för den utpekade förövaren, ett ställningstagande som senare har kritiserats och undersökts av universitetet. Willingham har nu skrivit ett kapitel i boken We Believe You: Campus Sexual Assault Survivors Speak Out som tar upp hur vanligt det är med sexuella övergrepp på universitet i USA och hur ofta utredningar missköts och offer för sexuellt våld ignoreras.


”Del av våldtäktskultur”

Brock Turner begick enligt domen som kom i juni i år tre allvarliga brott, dels dömdes han för överfall i syfte att våldta en berusad kvinna, dels för att ha penetrerat en berusad person med ett främmande objekt, och dels för att med ett främmande objekt ha sexuellt penetrerat en berusad och medvetslös person. Turner avbröts medan han begick övergreppen då två svenska doktorander på universitetet, Peter Lars Jonsson och Carl-Fredrik Arndt, blev vittnen till våldtäkten som utspelade sig bakom en sopcontainer. De har berättat att de reagerade eftersom kvinnan på marken såg ut att ”sova eller vara medvetslös” och att Turner stötte sitt skrev mot henne. Turner flydde och doktoranderna följde efter honom på cykel och kunde gripa honom och hålla honom kvar på platsen tills dess att polisen kom, vilket Feministiskt perspektiv har rapporterat om tidigare.

Många reagerade också i samband med fallet på uttalande från Turners pappa Dan Turner som i ett brev slängde sig med formuleringar som att hans son jobbat hårt i många år för att nå sina mål – med hänvisning till att sonen var simmare på elitnivå – mål som nu hade grusats: ”Hans liv kommer aldrig bli det han drömde om och jobbade så hårt för att uppnå. Det är ett dyrt pris att betala för 20 minuters agerande av hans drygt 20-åriga liv”, skrev han och beklagade sig över att hans son inte längre vill äta stek som förr då han förlorat aptiten. Denna brist på medkänsla för brottsoffret, och det faktum att det inte behöver ta lång tid för att åsamka en annan person potentiellt livslånga skador, fick många att reagera. På Twitter skrev bland annat Farrah Khan att pappans uttalande och beskrivning av sonens ”20 minuters handlande” bäst förklaras som en del av en våldtäktskultur.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: