Marta satte slutresultatet och kunde föra sitt FC Rosengård till seger i Svenska cupen

Rosengård tog äntligen hem segern i Svenska cupen

2016-08-30 | Bella Frank padlock

SPORT

1997 var året som FC Rosengård senast vann Svenska cupen, då som Malmö FF. I söndags eftermiddag ställdes Rosengård mot sina närmaste konkurrenter i allsvenskan, Linköping, som vann cuptiteln både 2015 och 2014. Men med en revanschsugen Marta Vieira da Silva i laget och en Lotta Schelin på topp vann Rosengård med övertygande fotboll. 3-1 blev resultatet och pokalen har fått nytt hem i Malmö.

RELATERAT MATERIAL:

2015-09-08 | Malmö stad ger Champions League-bidrag till FC Rosengård

2015-08-09 | Svenska cupen: Linköping tog hem guldet för andra året i rad

2015-05-19 | Rosengård ökade på ledningen i Allsvenskan

2014-10-07 | Kostsamt för FC Rosengård delta i Champions League

Marta Vieira da Silva, världens bästa fotbollsspelare, hade mycket att ta igen efter den tunga förlusten i OS där Brasilien åkte ur i semifinalen efter det stora straffdramat mot Sverige. Revansch fick hon också i Svenska cupen. Med två assist till de två första målen och det sista 3-1-målet satte hon själv.

– Det var en bra match. Alla jobbade hårt. Jag är fortfarande trött efter OS men försökte verkligen tänka positivt i dag och göra mitt bästa. Jag är mycket glad just nu över att vi kunde vinna, sade Marta till SVT efter matchen.

Utgången var långt ifrån given. Med två raka segrar i cupfinalen, fem svenska OS-medaljörer och en av de allra bästa spelarna i allsvenskan – danska Pernille Harder – var Linköping något av en favorit inför matchen. Men Rosengård gick på offensiven direkt och tog kommandot redan i inledningen av matchen vilket skapade svårigheter för Linköping i försvaret. Linköping hade några vassa målchanser, en av dem var redan efter knappt tio spelade minuter då Kristine Minde kom fri med Rosengårds målvakt Zecira Musovic – en jättetalang som spås en stor framtid som landslagsmålvakt – en dunderräddning. Ett så tidigt mål för Linköping hade kunnat kasta om hela matchbilden. Men Musovics fina fotarbete stod i vägen.


”En bra match”

Någon minut senare kunde Rosengård efter fint passningsspel spela fram Ella Masar McLeod från USA som med en nick inte var långt från mål. Natasa Andonova från Macedonien hade senare från alldeles utanför straffområdet ett bra skott på mål som dock Linköpings målvakt Cajsa Andersson såg och tog utan problem. Linköping spelade långt ifrån dåligt och visade i flera anfall hur farliga de är. Men det var Rosengård som slutligen tog ledningen, alldeles innan halvtid. Marta kom loss och satte fart framåt mot straffområdet och hittade Lotta Schelin att spela fram till som kom fri och satte bollen utan tveksamheter.

Andra halvlek hade inte mer än börjat förrän Rosengård utökade sin ledning. Lina Nilsson passade Marta som rusade och fintade inne i straffområdet och skarvade bollen till Lieke Martens från Nederländerna som satte den. I 66:e matchminuten kunde Linköpings Jonna Andersson spela fram till Stina Blackstenius i straffområdet som nickade in 2-1 bakom Musovic och det var plötsligt match igen. Anfallet efter kom dock Masar McLeod i fint läge och skickade väg ett skott i stolpen på Linköpingsmålet och visade att Rosengård knappast hade tänkt att börja bli mer defensiva. Och bollen hann inte passera mittlinjen innan Rosengård på nytt tog kontroll. Marta fick tag i den och snurrade runt en motspelare innan hon satte bollen i mål, och ökade Rosengårds ledning till 3-1 som också blev slutresultatet. Susanne Erlandsson-pokalen, som Svenska cupens pokal heter sedan några år tillbaka, hade därmed fått nytt hem i Malmö-klubben efter två år i Linköping.

– Det var en bra match från alla, när vi förlorar boll försöker vi vinna den direkt och när vi hade möjlighet att göra mål gjorde vi det nästan på alla sätt.

– Så det var jättebra, jättebra start för oss, och för att glömma bort det som gör ont, sade Marta efter matchen som sändes direkt i SVT, och syftade på den djupa besvikelsen att bli utslagen i semifinalen.


Målglädje med bland andra Anita Asante från Storbritannien.


Lotta Schelin i halvtid.


Marta.


Marta fick pokalen.


Många missade bra fotboll

Det har talats om vikten att förvalta intresset för damfotboll som på nytt väcktes under OS och framgångarna där. Vissa har sagt att det intresset redan har slarvats bort eftersom väldigt lite marknadsföring inför Svenska cup-finalen gjordes av Svenska fotbollförbundet inför matchen, och publiken på Malmö IP var bara omkring 2 000. Förra årets publiksiffra var omkring det tredubbla när Linköping tog emot Rosengård på Linköping arena. Många missade därmed en match där två tekniskt skickliga lag spelade en offensiv och underhållande fotboll.

Som av en slump blev SVT:s tillbakablick på damfotbollen i pausvilan en kommentar till det. Vinjetten Stopptid visade damfotbollens tidiga år och utveckling med bilder från några av de då dominerande lagen, som Öxabäck vars matcher som hade stort publikstöd, eller Skabersjö där fyra systrar Håkansson spelade. I den tillbakablicken ställdes också frågan: ”Runt om i landet ställer sig tjejer frågan varför herrarna ska få nästan all uppmärksamhet och nästan alla resurser.” En fråga som lika gärna hade kunnat ställas i dag, omkring 35 år senare. Även fast det inte var fullsatt på Malmö IP i söndags, något förbundskapten Pia Sundhage som såg den på plats beklagade, så finns det ett stort intresse. 205 000 tittade på finalen i SVT:s sändning vilket pekar på att allsvensk damfotboll skulle hitta tittare och sannolikt bygga upp intresset över några säsonger. Men då krävs regelbundenhet, marknadsföring, kommentatorer och experter – något som är en självklarhet inom herrfotbollen men som ofta har saknats inom damfotbollssändningar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: