Igår inleddes den kritiserade rättegången mot Dilma Rouseff

Den olympiska facklan släckt i revolt mot pågående kupp

2016-08-26 | Edgard Antunes, Juliana Gristelli, Jessie De Souza, Pedro Gomes och Wellington Calasans padlock

OPINION

På torsdagen inleddes rättegången mot Brasiliens avsatta president Dilma Rousseff. Aktivister från nätverket Brasilianare i Sverige för demokratin och mot kuppen uppmanar Sveriges regering att solidarisera sig med motståndet i Brasilien: ”Den olympiska facklan släcktes åtskilliga gånger av lokalbefolkningen under dess färd, i ett tydligt uttryck för frustration och revolt mot det som många brasilianare anser vara en pågående kupp.”

Skribenterna är aktiva i nätverket Brasilianare i Sverige för demokratin och mot kuppen! (Pela democracia e contra o golpe! Brasileiros na Suécia), i samordning med Network of Brazilians Around The Globe Against the Coup (pt: Rede Brasileiros no Mundo Contra o Golpe).

Relaterade artiklar:

Brasilien, folk är oroliga

President Dilma Rouseff stängs av från sitt ämbete

Mediernas och politikens kris går hand i hand

Brasiliansk demokrati hotas under skenet av en lagligt sett ogrundad riksrättsprocess mot den en gång omvalda presidenten Dilma Rousseff. Dilma Rousseff anklagas för att ha kringgått budgetregler, ett förfarande som inte ifrågasatts i tidigare administrationer. Senaten, liksom också ett flertal federala åklagare slår fast att Rousseff inte brutit mot budgetförfarande.

Den 19 juli i år sammankallades, i linje med domstolen i Haag och med alla kännetecken för en rättslig utredning, en internationell domstol i Rio de Janeiro. I närvaron av ledande människorättsorganisationer prövades åklagare och vittnen av en jury bestående av jurister och experter från bl.a Argentina, Italien, Frankrike, Mexiko och Förenta Staterna. Juryn fann enhälligt att avlägsnandet av Rousseff inte bara strider mot grundläggande principer för den demokratiska processen i Brasilien, utan också bryter mot landets konstitutionella ordning. Avgörande bevis visade att en rättslig grund för riksrätt helt enkelt saknades. Dilma Rousseff har till dags datum inte av någon part fastställts skyldig till brottet. Regeringen består idag av politiker som av brasilianska väljare valts bort under de fyra senaste valen.

Världspressen inklusive Le Monde, El Pais, Der Spiegel, The Guardian, The Washington post, The New York Times, Al Jazeera, The Intercept och många andra har visat stort intresse i att förtydliga den politiska situationen i Brasilien genom att frekvent publicera artiklar som exponerar den politiska krisen i landet och fördömer den rättsliga processen i termer av en pågående konstitutionell kupp. Vi vinner ökat stöd från representanter för länder i Europa, Latinamerika, Förenta Staterna, Europaparlamentet, och många andra som med oro bevittnar en allvarlig demokratisk kris i en av världens största demokratier. En kris som många heller inte tvekar att kalla statskupp.

En av huvudrollerna i denna process är en dominerande privatägd press som till stora delar och av olika skäl misslyckats med vad föreskriven etik för journalistik och mediebevakning säger. Ett viktig uppdrag och engagemang lämnas då till var och en av oss – oberoende journalister, bloggare och användare av sociala medier.

Färska opinionsundersökningar visar att över 70 procent av de brasilianska väljarna motsätter sig Michel Temer som president. För dem i världen som såg missnöjet hos många brasilianare när Michel Temer på 10 sekunder öppnade de olympiska spelen i Rio de Janeiro den 5 augusti kommer detta inte som en nyhet. Den olympiska facklan släcktes åtskilliga gånger av lokalbefolkningen under dess färd, i ett tydligt uttryck för frustration och revolt mot det som många brasilianare anser vara en pågående kupp.

Denna augustimånad, liksom vid tiden innan president Dilma Rousseff tvingades avgå, blir ännu en månad i arbetet för fortsatt demokrati i Brasilien och i andra brasilianska gemenskaper runt om i världen. Tusentals brasilianare, varav många representerade och organiserade i en rad olika demokratiska och sociala rörelser, kommer att göra sin röst hörd i samtliga brasilianska delstater. Brasilianare boende utomlands planerar också aktiviteter i minst 20 städer över hela världen. Eventen kallas “KOM TILLBAKA DILMA, UT TEMER” (på portugisiska Volta Dilma, Fora Temer).

Vi tror inte att lokalsamhällen är ointresserade av denna process, och vi är säkra på att vårt budskap är av stort värde för allmänheten, då det relaterar till förlusten av medborgerliga och mänskliga rättigheter och som med stor sannolikhet även kommer att påverka hela Latinamerika och övriga världen. Brasilien är ett välkomnande land, och likaså, brasilianare är en del av väven i de samhällen där de bor i Sverige och runt om i världen.

Vi hoppas att den svenska regeringen står upp för internationell solidaritet och för demokratin och fördömer brottet mot den brasilianska grundlagen som den ogrundade riksprocess mot den hederliga och demokratiskt valda presidenten Dilma Rousseff utgör. Vi hoppas att den svenska regeringen också fördömer de inskränkningar på sociala- och mänskliga rättigheter som har skett sedan början av den nyliberala, sexistiska och fascistiska parlamentariska kuppen i Brasilien.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: