Andrés Esteche, Andrew Nagbe, Jasminé Mehho och Marina Henrikson.

Utvisning stoppad i sista stund – Andrew Nagbe får ny prövning

2016-08-22 | Ulrika Westerlund padlock

INRIKES

UPPDATERING: Vid halv ett-tiden på natten kom det glädjande beskedet att Migrationsverket inhibierar beslutet om utvisning och att Andrew Nagbe får en ny chans till prövning av sitt ärende. Utvisningen imorgon är stoppad.

I mitten av augusti rapporterade Dagens Nyheter om Andrew Nagbe, en fotbollspelare i division 2-laget Södertälje FK som greps av polisen i samband med Stockholm Pride. Han hade ett utvisningsbeslut efter att ha fått avslag på sin asylansökan och fastnade i någon form av kontroll på T-centralen efter prideparaden. Andrew Nagbe sitter just nu på Migrationsverkets förvar i Märsta och väntar på besked om hans ansökan om verkställighetshinder av utvisningsbeslutet har beviljats. Om ett positivt besked inte kommer utvisas Nagbe till Liberia imorgon, trots att straffet för honom där kan bli upp till tio års fängelse.

Sedan DN-artikeln skrevs har det hänt saker i Andrew Nagbes fall. En arresteringsorder från polisen i Liberia har nu ordnats fram i original, eftersom Migrationsverket tidigare meddelade att kopian som visades upp inte var trovärdig. Nu menar Migrationsverket, trots det presenterade originaldokumentet, att arresteringsordern inte tillför något i fallet och därför inte innebär skäl för omprövning, eftersom uppgifterna redan var kända. Hittills har verket inte heller tagit hänsyn till den ökade hotbilden till följd av publiceringen i DN och på några utländska nyhetssajter. Under måndagen rapporterade också tidningen QX om fallet. Andrew Nagbes ombud, Stig-Åke Petersson, har ansökt om inhibition i fallet, men inte fått igenom detta.


”Mår mycket dåligt”

Andrés Esteche är ordförande för RFSL Stockholm. Under måndagen besökte han, tillsammans med bland andra Jasminé Mehho från RFSL Newcomers, Andrew Nagbe på förvaret. Han är upprörd över situationen.

Andrés Esteche berättar för Feministiskt Perspektiv att Andrew Nagbe under dagen har fått besök av polisen som meddelade att utvisningen kommer att verkställas imorgon. Polisen frågade bland annat Andrew Nagbe, som enligt Andrés Esteche mår mycket dåligt, om han kommer att bli våldsam när utvisningen verkställs.

Som i många andra fall med asylsökande hbtq-personer som fått avslag, lägger Migrationsverket mycket vikt vid att Andrew Nagbe inte kunnat beskriva sina känslor kring sin sexuella läggning tillräckligt ingående. Andrew Nagbe kunde inte beskriva relationen till pojkvännen vid första mötet med Migrationsverket, berättar Andrés Esteche, och det läggs honom till last. Enligt vad Andrew Nagbe berättat för Andrés Esteche har Migrationsverket också velat ha ”bevis”, i form av till exempel bilder på honom och pojkvännen tillsammans, vilket han heller inte har haft.

Under måndagskvällen fortsatte arbetet med att försöka stoppa utvisningen och RFSL:s förbundsledning har tagit en förnyad kontakt med Migrationsverket för att förmå dem att väga in den utökade hotbild som nu finns mot Andrew Nagbe.

UPPDATERING: Vid halv ett-tiden på natten meddelade RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö att utvisningen imorgon är stoppad. Andrew Nagbe får en ny chans till prövning av sitt ärende.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: