Bokmässan backar om nazistmedverkan

2016-08-19 | FemPers padlock

KULTUR

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-08-19 Ett märkligt sätt att minnas

2015-09-25 Ungersk nationalism är inget mingelparty

Under fredagseftermiddagen omprövade Bokmässan beslutet att låta tidskriften Nya tider medverka. Protesterna från såväl besökare och författare som andra utställare ligger bakom det omprövade beslutet, som innebär att den nazistiska publikationen inte längre är välkommen.

Maria Källsson, vd för Bokmässan, säger i ett pressmeddelande:

– Vi har lyssnat på besökares, författares och partners starka reaktioner. Vi måste ta detta på allvar och backa ett steg och fråga oss om vi fattat rätt beslut. Då har vi kommit fram till att inte upplåta plats åt Alterna Media/Nya Tider på Bokmässan.

Enligt Göteborgsposten (GP) hade flera utställare valt att dra tillbaka sin medverkan.

Bland de som riktat skarp kritik mot Bokmässan finns Feministiskt perspektivs kulturredaktör Felicia Mulinari, som i en krönika minns mordenJohn Hron, Gerard Gbeyo, Lavin Eskandar, Ahmed Hassan och Nazir Amso i ljuset av det tidigare beslutet att låta nazister sälja böcker på bokmässan. Hon konstaterar att det aldrig var nazisternas intellektuella som utförde morden:

”Varken på fyrtiotalet, nittiotalet eller i dag.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: