Yusra Mardini: ”Det är svårt att lämna sitt hem, mycket svårt.”

#Rio2016: Yusra Mardini vill göra alla flyktingar stolta

2016-08-09 | FemPers padlock

SPORT

Yusra Mardini har tagit världen med storm. I förra veckan vann hon sitt försöksheat i 100 meter fjärilsim. Trots att hon var en sekund före närmaste motståndaren kom hon inte vidare till semifinalen men Yusra Mardini hade ändå nått upp till sitt stora mål om att tävla i OS. ”I vattnet är det ingen skillnad om du är flykting eller syrier eller tysk”, skrev hon på Twitter i helgen.

– Allt var underbart. Den enda saken jag någonsin velat har varit att tävla i OS. Jag hade en bra känsla i vattnet. Att tävla med alla de här mästarna är spännande. Jag har bara varit tillbaka i simningen de två senaste åren så det är först nu jag kommer tillbaka till de nivåerna jag låg på tidigare, sade Yusra Mardini efter heatet, rapporterar The Guardian.

Hon tillhör det särskilda flyktinglag som Internationella olympiska kommittén satt ihop till OS i Rio de Janeiro i Brasilien, i vilket 43 tävlande ingår, alla flyktingar från olika länder. Yusra Mardinis kamp för att tävla i OS – och för att ta sig till säkerhet från krigets Syrien har berört många världen över. För ett år sedan flydde hon över Egeiska havet för att ta sig till Grekland när deras lilla farkost fick motorstopp och riskerade att välta. Då hoppade hon och hennes syster Sarah Mardini, också hon simmare, i vattnet för att knuffa på och bogsera in båten mot land. I tre timmar kämpade de i det kalla havet. De räddade därmed livet inte bara på sig själva utan på ytterligare 18 andra människor på flykt.

– Jag tänkte att de skulle vara hemskt att drunkna i havet eftersom jag är en simmare, sade hon på en presskonferens i våras.


Yusra Mardini.


Hon har fått många hundra uppskattande budskap via sociala medier säger hon på Twitter och hon vill också förmedla att flyktingar är mer än flyktingar. ”Vi är inte bara flyktingar. Vi är som alla andra i världen.” och ”Jag vill uppmuntra dem med att även om vi inte är i våra hemländer och vi har haft det tufft så kan vi uträtta stora saker” skriver hon. I ett annat meddelande skriver hon: ”Stolt flykting, stolt syrier, stolt simmare. Tack alla som har jobbat för det här fantastiska resultatet.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: