Marika Andersson med sina två barn och barnens lillasyster.

#Pride2016: Idrotten paraderade för hbtq-rätt

2016-08-05 | Bella Frank padlock

SPORT

Omkring 25 idrottsförbund gick i förra veckans Prideparad i Stockholm. De samlades i Rålambshovsparken och gick gemensamt bakom banderollen Idrotten gör Sverige starkare.
– Det är jätteviktigt att man får vara den man är, säger Marika Andersson, tidigare basketspelare i Överkalix, numera basketmamma med barn som spelar i Hammarby IF basket.

Rekordmånga idrottsförbund gick i Stockholm Pride-paraden i lördags, omkring 25 stycken. För att visa att idrotten vill vara med och välkomna alla, för att ta ställning för allas rätt att älska den man vill, för att stärka hbtq-rättigheter inom sina verksamheter. Ett av idrottsförbunden som gick för första gången i paraden var Budo- och kampsportsförbundet som organiserar många olika förbund och idrotter.

– Vi jobbar redan inkluderande men det måste också synas att vi är inkluderande, säger Virpi Alajarva, som tränar karate och är kassör i Budo- och kampsportsförbundet.

Hon berättar att Helena Hugosson, vice ordförande och mångfaldsansvarig i förbundet, föreslog att de skulle delta i paraden, något som styrelsen tyckte var en bra idé. Eva Hedman, kommunikatör/informatör på förbundet fortsätter om varför det är ett viktigt steg:

– Det är ett tydligt ställningstagande.


Virpi Alajarva, kassör Budo- och kampsportsförbundet. Foto: Bella Frank.


Marcus Widengren från Budo- och kampsportsförbundet. Foto: Bella Frank.


Eva Hedman, kommunikatör/informatör. Foto: Bella Frank.


Marcus Widengren som tränar brasiliansk jiujutsi, eller BJJ som det också kallas, tycker att det finns många patriarkala normer kvar inom idrotten men tycker också att nya idrotter ofta har kommit en bit på vägen:

– Min egen sport har befriats från många nojor, vi brottas ibland i badbyxor, vi kramas mycket, säger han och syftar på att brasiliansk jiujutsi till stor del består av brottning på golvet.

I Rålambshovsparken och alldeles intill gör de olika sportförbunden sig redo för parad. Här är Tennisförbundet, naturligtvis med tennisrackets i händerna, här är rollerderbyspelare i glitter, armbågs- och knäskydd, och basketspelare. Här syns landslagsspelaren Danielle Hamilton Carter, som just meddelat att hon kommer att jobba som assisterande tränare till Karin Inger Key på Marks Basketgymnasium i Borås under hösten. I paraden gick också flera andra landslagsspelare i basket, som Elin Eldebrink och Frida Eldebrink och herrspelaren Ludde Håkansson.

Marika Andersson har tidigare spelat basket i Överkalix men är nu en stolt basketmamma till två barn som spelar i Hammarby IF, tidigare Polisen, samt barnens yngre syster som är sex år och snart ska börja med knattebasket, också i de grönvita färgerna så klart.

– Jag har tidigare gått i paraden men då med Thomas Gylling, säger hon och syftar på DJ:n som brukar delta med ett släp i paraden.

– Jag har undrat varför det inte har varit fler basketklubbar som gått. Det är jätteviktigt att man får vara den man är och att man talar om det i klubbarna, speciellt när det gäller ungdomar. Killar i tonåren är inte alltid jättesnälla mot varandra så då är det viktigt att det finns en policy som talar om vad som är ok och inte, säger hon.


Tina Olsson. Foto: Bella Frank.


Tennisförbundet var på plats. Foto: Bella Frank.


Basketbollförbundet var på plats, liksom landslagsspelaren Danielle Hamilton Carter. Foto: Bella Frank.


– Jag tror på allas rätt att älska den man vill, det är ett fritt samhälle.

Så svarar Tina Olsson på frågan varför hon har kommit till paraden. Hon jobbar på en ridskola i Stockholmsområdet och säger att hbtq-frågor är något som ofta diskuteras inom Ridsportsförbundet.

– Absolut. Det är första gången jag går, jag har liksom inte tänkt förut på att man kan gå som förbund, säger hon och förklarar att trähästen hon står bredvid inte bara är en prydnad som har blivit festmålad i lila Prideparaden till ära, utan är ett verktyg de använder i träningen på ridskolan:

– Vi använder den när vi får nya elever, eller om någon behöver träna lite mer på balansen, säger hon och förklarar att ridskolan också jobbar med integrationsprojekt och också med barn och vuxna som har funktionsnedsättningar.

– Det är bra med den här hästen för man kan visa handgripligt, säger hon.

Ett idrottsförbund som är på plats är naturligtvis Svenska amerikansk fotbollförbundet (Saff) det första idrottsförbundet att genomgå hbtq-certifiering i landet, och Saff utmanade också i våras andra idrotter att gå med i paraden. Här finns Saff:s ordförande Mikael Gustafsson:

– Vi har alltid varit en sport för alla, med olika åldrar och kroppar, på det sättet kom vi också in på frågan. Vi har haft första mötet, man lär sig otroligt mycket, säger han om hbtq-certifieringen som kommer att vara klar någon gång innan jul.


Elin Kedén och Mathilda Törnebladh mötte kärleken till amerikansk fotboll och till varandra i Jönköping Spartans.


Sofia B. Karlsson, från RFSL och Riksidrottsförbundet, glad och nöjd efter den stora mobiliseringen bland idrottsförbunden till årets Prideparad i Stockholm, här tillsammans med Anna Setzman, pressansvarig på Riksidrottsförbundet.


Arlanda Jets – ”Regnbågen är en nyans av orange”. Foto: Agneta Sandell.


Men, betonar han, förbundet är bara i början av processen. De har inte mött något motstånd inom idrotten till satsningen på hbtq, tvärtom har många hört av sig och vill ta del av det de lär sig på förbundsnivå

– Vi har fått så mycket positiv publicitet och så många av våra föreningar vill vara med. – Vi har precis börjat vår resa, några lag som redan är på och vill veta mer, säger han.

Bredvid honom står flera spelare, bland andra Elin Kedén och Mathilda Törnebladh från Jönköping Spartans, vars damlag tillhör ett av de nyaste tillskotten i den växande damserien. Spartans grundades 2013, och damlaget förra året, till en början var det fem stycken tjejer som tränade men snabbt växte de och blev 25 stycken.

– Det är många som har hållit på med idrott förut men som vill göra något nytt, säger Mathilda Törnebladh.

– Det är en lagidrott som det är lätt att komma in i, andra lagidrotter kan vara svåra att ta sig in in om man inte spelat länge, då är det enda som finns Korpen, men här kan man elitsatsa, säger Elin Kedén.

– Det är sådan lagsammanhållning, säger Mathilda Törnebladh, och Elin Kedén fyller i:

– Alla hjälper varandra.


Rollerderby var där. Foto: Bella Frank.


Basketbollförbundet hade med sig korg för alla som ville prova på.


Och det var genom Jönköping Spartans de fann kärleken till varandra, de är nu ett par och är helt öppna med det i laget:

– Vi möttes i laget. Det har varit jobbigare att komma ut i andra sammanhang, säger Mathilda Törnebladh.

– Fast det kan nog vara svårare om man är kille, säger Elin Kedén och pekar på att det inom många sporter har varit vanligare med kvinnor som är öppet hbtq, än att herrspelare är det.

Båda är stolta över att laget gick i förra årets parad i Jönköping, och glada över att även många unga killar som spelar amerikansk fotboll är engagerade.

– Det är viktigt eftersom andra killar lyssnar mer på dem som är i samma ålder.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: