Uruguays seger mot Philip Morris viktig för världspolitiken

2016-08-02 | Ana Valdés padlock 1

UTRIKES/KOMMENTAR

Det juridiska kriget mellan Uruguay och Philip Morris har äntligen nått sitt slut. Tobaksföretaget Phillip Morris hade 2010 stämt Uruguay för 25 miljoner dollar som kompensation för förlusterna som Uruguays tobakslagar sades ha orsakat företaget. Ana Valdés kommenterar.

Uruguay är känt för sina stränga tobakslagar. 2006 blev Uruguay det första landet i Sydamerika som förbjöd rökning i stängda miljöer och som krävde att cigarettpaket skulle förses med medicinska bilder av alla sjukdomar relaterade till rökning. Bilderna var mycket verklighetstrogna och ansågs avskräckande.

Tobaksjätten Philip Morris fick dra tillbaka en del av sina produkter från den uruguayska marknaden, stängde sin fabrik i Uruguay och stämde landet för brott mot handelsavtalet mellan Uruguay och Schweiz, där Philip Morris har sitt huvudkvarter.

Ett amerikanskt advokatteam, under ledning av Paul Reichler och bekostat till hälften av den amerikanska miljardären Michael Bloomberg och hans stiftelse Tobacco Free Kids, försvarade Uruguay under de fem år som rättegången pågick. Många kända advokater erbjöd sig att arbeta pro bono i kampen mellan Goliat och David, det mäktiga Philip Morris och det lilla Uruguay.

Landet fick också stöd av FN:s hälsoorganisation WHO och av andra viktiga aktörer, läkare och sjukvårdspersonal. Alla var överens om att Philip Morris hade valt det lilla Uruguay för att etablera ett exempel och avskräcka andra länder som ville också lagstifta mot tobaksföretag.


Philip Morris förlorade

Argumenten från Uruguays sida var logiska. 5 000 personer dog årligen som konsekvens av diverse cancersjukdomar relaterade till rökning, landet hade rätt att begränsa rökningen och att få ungarna att aldrig börja att röka. Presidenten Tabaré Vázquez, själv cancerläkare, var eldsjälen bakom korståget mot användning av tobak och hans ord vägde tungt i rättegången.

Att Philip Morris enbart kunde lägga fram ekonomiska och kommersiella argument, och aldrig visa att landets lagar hade fått företagets enorma vinster att minska påverkade säkert domstolens yttrande.

Tobaksanvändningen minskar i USA och Europa men ökar i Asien, Afrika och Latinamerika. Trots lagstiftning visas tobaksreklam både i tv och på musikkonserter och både barn och ungdomar startar tidigt att röka.

Nu har Världsbankens medlardomstol slagit fast att Uruguay har rätt att både lagstifta om och begränsa tobaksreklam och marknadsföring och att detta är inte ett brott mot något avtal.

Philip Morris dömdes att betala alla kostnader för rättegången samt en ersättning på sju miljoner dollar. De har sagt att de accepterar beslutet och inte kommer att överklaga det.

För Uruguay innebär beslutet en viktig politisk seger och en bekräftelse av landets suveränitet över sina lagar och normer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160803 - Maria Jara de Corina

Heja heja Uruguay!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: