Ing-wen Tsai, president i Taiwan.

Taiwan: President Tsai har bett om ursäkt till urfolken

2016-08-02 | Gordana Malešević padlock

UTRIKES

”Anledningen att jag står här i dag är att en del människor fortfarande tänker att en ursäkt är onödig och tar andra folkgruppers smärta för given”.

Så inledde president Ing-wen Tsai sitt historiska tal i vilket hon å regeringens vägnar den första augusti bad om ursäkt för ”det förtryck och den ojämlika behandling” som urfolken i Taiwan har utsatts för genom historien.

President Tsai sade att hon ämnar stärka urfolkens ställning och som ett led i sin urfolkspolitik inrätta en sannings- och försoningskommission, hålla en konferens om urfolksgrundlagen, öppna ett nationellt center för juridisk rådgivning i urfolksfrågor, tillsätta en statlig utredning gällande hantering av högaktivt kärnavfall på Pongso No Tao (Lanyu på mandarin) och kompensera tao, det lokala urfolket på ön.

Före den 30 september ska president Tsai även inleda samtal om att ta fram lagförslag som ska ge pingpuerna nationell urfolksstatus. Pingpu är en samlingsterm för de urfolk som levde och till viss del fortfarande lever på slättlandet i västra delarna av huvudön. I dag är 16 folkgrupper erkända som nationella urfolk i Taiwan (officiellt Republiken Kina). De utgör omkring 530 000 invånare, närmare 2,3 procent av den totala befolkningen. Urfolkens medborgerliga och politiska rättigheter skyddas av konstitutionen och deras ställning har uppgraderats successivt, men 11 urfolk saknar officiellt erkännande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: