Aborträttsmotståndare kommer att möta motstånd i Borlänge

2016-08-02 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

– Det handlar om att förenas i försvaret av mänskliga rättigheter, säger Elias Lodin, en av aktivisterna i nätverket We are Dalarna, som anordnar en motmanifestation när företrädare för Kristna värdepartiet rullar in lastbilar och banderoller med bilder på aborterade foster och fosterdelar i Borlänge på onsdag.

Kampanjen mot aborträtt som fått demonstrationstillstånd på Sveatorget, en lekpark i centrala Borlänge, drivs av Människorätt för ofödda (MRO). Organisationen bildades 2005 och vill liksom den kristna högern i fler länder att mänskliga rättigheter ska börja gälla redan från befruktningsögonblicket. På sin hemsida hyllar MRO den senaste tidens utveckling i Polen.

– Vi är väldigt angelägna om att visa att abort handlar om att en liten människa dödas, säger initiativtagaren Mats Selander till Dalarnas tidning. Han är ordförande både för MRO och Kristna värdepartiet.

Elias Lodin konstaterar att Dalarna på olika sätt utsatts för högerextrema krafter, bland annat i samband med 1 maj i år då aktivisten Tess Asplund fångades på den världskända bild, där hon med knuten näve utmanar demonstrerande nazister.

– Jag kan inte se någon omedelbar koppling, men det är inget konstigt val av plats att vara på med tanke på det klimat vi har här, säger Lodin.

Han ser det som en medborgerlig plikt att ta ställning för aborträtten och beskriver organisationerna bakom kampanjen och de blodiga bilderna som kristen extremhöger. Själv är han lokalt förtroendevald för Vänsterpartiet, men betonar att han i det här sammanhanget företräder We are Dalarna. Inbjudan till motmanifestation gick ut via Facebook den 30 juli och på måndagen hade närmare 200 personer anmält intresse för att delta.

– Vi vill att människor ska våga komma ut och ta ställning, och jag vet att det här upprör väldigt många människor. Att inte ta ställning till saker leder till att de normaliseras. Det har vi sett bevis på många gånger. På något sätt måste man vara nytänkande, men ändå konsekvent i sin inställning att mänskliga rättigheter är inget man tummar på.


”Inte passera obemärkt”

Nätverket finns sedan nyår i nuvarande form, och är en partipolitiskt och religiöst obunden plattform där aktivister kan arbeta tillsammans för mänskliga och demokratiska rättigheter, bortom partigränserna.

– Det är väldigt viktigt att människor kan förenas i försvaret av mänskliga rättigheter. Det här är ingen partipolitisk fråga utan en humanistisk fråga, säger Lodin. Vi som nätverk kommer alltid att ta ställning för att försvara mänskliga rättigheter från så här grova påhopp.


Hur kommer motmanifestationen att gå till?

– Vårt syfte är först och främst att få människor att se det som händer och inte låta det gå obemärkt förbi. Och vi ska se om de är villiga att ta en diskussion. Vill de inte göra det så behöver de inte, men vi finns i alla fall på plats. Sedan vill vi att människor kommer dit. Vi kommer att göra en del fredliga symbolhandlingar.


Finns det en risk att motmanifestationen ger aborträttsmotståndarna mer uppmärksamhet än de annars skulle få?

– Jo, men vi ser det som att vi ger händelsen uppmärksamhet, för att det är en fråga om mänskliga rättigheter som det är viktigt att ta ställning i. Är vi många som gör det vågar ännu fler komma.

– Och vi kan se vad det har fått för effekter i andra länder när de förbjuder aborträtten, hur kvinnor dör dagligen på grund av det här, hur framför allt kvinnor utsätts för en skamkultur och hur människor förtrycks. Det är en läskig väg att gå som inte är förenlig med vårt demokratiska samhälle, som vi strävar efter att ha, och i dag attackeras det från hela det högerextrema hållet.


Det finns ett starkt partipolitiskt stöd för aborträtten i Sverige. Har den här typen av grupper någon egentlig potential att påverka?

– Eftersom de är ute efter att påverka vore det naivt att anta att de inte kommer att göra det. De är få men likväl kommer de att ge frågan uppmärksamhet och vi har sett hur såna här grupperingar rör sig. De gör det alltid på små ställen för att med tiden få ökat stöd. Om inte saker blir motsagda kommer känslor överstiga fakta, så det måste alltid finnas människor på plats som kan förklara vad som är rätt.

– Och de kommer att fortsätta göra såhär. Det ska inte vara okej, utan de ska tycka det är obekvämt att vara i Borlänge och ta ifrån kvinnor rättigheter. Såna här grupper ökar bara när de känner att det inte finns något motstånd. Jag känner att det är en medborgerlig plikt att finnas där och förhoppningsvis fler med mig. Många har hört av sig och sagt att de kommer att komma.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: