Den antirasistiska motdemonstrationen samlade lika många människor som Järva Pride.

Pride Järva möttes av queera antirasister

2016-07-27 | Sholeh Irani , Felicia Mulinari padlock 1

INRIKES

Klockan 12 i dag inleddes Pride Järva, en parad med kopplingar till rasistiska sajter och organisationer som Avpixlat och Sverigedemokraterna. Evenemanget har fått kritik av stora delar av hbtq-rörelsen och det var lika många motdemonstranter som demonstranter där.
– De kapar Prideflaggan. Det är samma rörelse som brände flaggan tidigare, nu använder de den i politiska syften, säger Samuel Girma till Feministiskt perspektiv.

EXPO: Antimuslimsk "Pride-parad" i Stockholm

Under eventet Queers tar över Järva Pride samlades queera antirasister för att protestera mot marschen. På inbjudan till eventet hade arrangörerna skrivit: ”Vi ska visa rasisterna att de inte kan använda vår sexualitet, etnicitet och religion som slagträ för att få fram sin fascistiska propaganda.”

Samuel Girma var en av de som arrangerade motdemonstrationen:

– Detta är ett försök att göra pinkwashing på fascistisk propaganda som bygger på myten om den homofobiska förorten. Och vi queers i orten, vi rasifierade queera personer i orten kommer aldrig tillåta det, säger han till Feministiskt perspektiv.

– De kapar Prideflaggan. Det är samma rörelse som brände flaggan tidigare, nu använder de den i politiska syften. De sprider desinformation om området och det är tråkigt, sade han senare.
Under slagord som ”Inga rasister på våra gator” och ”Inte i mitt namn” skanderade motdemonstranterna. Vid Rinkeby torg stoppade polisen det antirasistiska tåget som inte fick komma in förrän Jan Sjunnesson, tidigare utgivare för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och återkommande skribent på hatsajten Avpixlat, hade hållit färdigt sitt tal. Feministiskt perspektiv var där och intervjuade Emelie Mårtensson, som deltog i den antirasistiska motdemonstrationen.Emelie Mårtensson.


Varför känns det viktigt att vara här i dag när de demonstrerar?

– För att det är så frustrerande att de ens försöker använda hbtq-frågor som slagträ för sin rasism. Det är det, det handlar om, de vill gå hit och provocera och så vill de att något ska hända så att de kan säga, aha, såhär var det. Förra året ljög de ihop någon historia om att människor ropade muslimska slagord emot dem och det var ju bara bullshit. Det hade ju inte skett. Hbtq-frågor måste man ju arbeta med överallt och på alla plan men det går inte att ställa hbtq-frågor mot andra frågor.


Har de inte legitimitet att prata om hbtq-kamp?

– Nej det tycker jag inte. De vill begränsa invandring. Dom vill inte att rasifierade skall känna sig trygga. De vill inte att Sverige ska vara ett land där man kan utöva vilken religion man vill. De hotar våra grundlagar genom sin egen agenda, så det är det vi måste stå emot.


”Dagen man får vara sig själv”

Av de boende som hade samlats på Tensta torg visste de flesta inte riktigt vad som hände när Pride Järva kom dit med Pride flaggan, utan tittade nyfiket på, på avstånd. Feministiskt perspektiv talade med omkring femton personer av dem och bara en visste vad det handlade om, en ung beslöjad kvinna:

– Det är Pride, dagen man får vara sig själv, sade hon.

Pride Järva marscherade sedan från Tensta torg mot Rinkeby torg och fortsatt vidare till Kista. Motdemonstranterna följde efter och ropade sina paroller. Men kring torget i Rinkeby stoppade polisen motdemonstranterna att komma in och därför var det svårt för åskådare på Rinkeby torg att avgöra vad som pågick. De såg Pride flaggorna.

Även på Rinkeby torg samlades folk för att titta på. En man, ursprungligen från Kurdistan, stod med en kompis intill gallerian och log när de tittade på de Pride Järva och talaren. På frågan om han visste vad som pågick svarade han:

– Ja det är Pride. Jag har personligen inget emot det. Det är inga problem, de är välkomna hit. I våra länder är det förbjudet men inte i Sverige. De är välkomna i Rinkeby.

Vet du om att Pride Järva har kopplingar till Sverigedemokraterna?

– Jaha, är det dem. Det är därför det är så mycket poliser här, svarade han och lade till med ett skratt:

– De är välkomna också!

Talaren från Järva Pride sade alldeles nyss från mikrofonen att det här är ett intolerant område, stämmer det?

– De tänker fel. Rinkeby är inte så, det är det bästa området i hela Stockholm, jag har bott här i femton år.


”Alla är välkomna”

En man som presenterar sig som Ali med irakisk ursprung, kom fram och började prata:

– Här bor folk från alla nationaliteter och religioner. Alla är välkomna, de [hbtq-personer] är fria att komma hit också. De som står här kan jag även bjuda hem till mig. Inga problem. De är fria att tycka och göra som de vill. Jag tycker att hbtq-personer är bättre än många andra grupper. Jag har inga problem med dem.

De flesta Feministiskt perspektiv talade med på Rinkeby torget trodde att det var Stockholm Pride som hade kommit till området och hade ingen aning om kopplingarna till Sverigedemokraterna. Ett par unga kvinnor stod och tittade undrande på samlingen på torget medan motdemonstranterna trängdes bort från torget och inte hördes.

Vet ni vad som händer?

– Det är Pride. Det är roligt att Pride kommer till Rinkeby, det behövs, sade en av kvinnorna. Jag hör att en del är emot Pride och inte vill ha dem i Rinkeby.

Folk kom ut från affärer som ligger intill Rinkeby torg mot Järva fältet och frågade vad det var som pågick. En äldre man frågade en av motdemonstranter till Pride Järva om de var islamofober och hon svarade att hon var där tillsammans med andra antirasister.

På väg från Rinkeby till Kista sprang några barn ut från ett hus och såg oroliga ut.

– Är det islamofober som kommit till Rinkeby, var det en som frågade.

– Ja men det är lugnt, det är antirasister här, svarade en några år äldre pojke.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160801 - Maria Jara de Corina

"Det är Pride, dagen man får vara sig själv"! Jag bara älskar kommentaren!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: