Erdogan stärker sin position med undantagstillstånd

2016-07-22 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Rapportering om massarrestering, massavsked och utreseförbud av tusentals människor, misstänkta eller anklagade för stöd av kuppförsöket 15 juli dominerar turkiska medier. Läget i Turkiet oroar omvärlden och påminner situationer efter de lyckade kuppen i landets tidigare historia. ”Det finns inget skäl att tro att Erdogan inte kommer att ta tillfället i akt och göra sig av med många av sina värsta kritiker”, menar Reportrar utan gränser.

FAKTA:

Lärarnas Riksförbund fördömer turkiska regeringens repression mot lärare

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-07-19 Kuppförsöket används som alibi för utrensning

2016-07-16 Kuppförsöket i Turkiet ska ha krävt 265 liv

2016-02-09 Fler kurder har dödats i Turkiet

2016-01-12 Kurdiska politiker mördades – våldsupptrappning fördöms

2013-06-14 En ny dag i Turkiets historia

Vid det första mötet av landets nationella säkerhetsråd efter kuppförsöket utlyste Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tre månader undantagstillstånd. Detta innebär inget utegångsförbud. I praktiken kommer undantagstillståndet att försäkra maktkoncentrationen hos regeringen och presidenten.

Parlamentet kommer inte att kunna fatta några beslut och därmed utesluts det från inflytande. President Erdogan agerar enligt konstitutionen som militärbefälhavare. I ett tal efter säkerhetsrådsmötet på onsdagen sade Erdogan att undantagstillståndet är nödvändigt för att effektivt ”skydda demokratin från terrorister”. Justitieminister Bekir Bozdag menade att undantagstillståndet krävs för att hindra ett eventuellt andra kuppförsök. Vice premiärminister Numan Kurtulmus sade på torsdagen enligt BBC att Turkiet följer Frankrikes exempel efter terrordådet i november förra året. Tillfälligt upphävs även Europakonventionen om mänskliga rättigheter vilken Turkiet har skrivit under.

– Att upphäva Europakonventionen är ett oerhört drastiskt beslut som centraliserar en enorm makt i händerna på en ledare som, med all önskvärd tydlighet, har visat att han inte respekterar pressfrihet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

”Mer eller mindre sanktionerade hot och attacker mot oberoende journalister har pågått under en lång tid i Turkiet. Att Erdogan nu kan gå runt Europakonventionen innebär att inte ens dess garantier för pressfrihet och rättssäkerhet kan skydda journalisterna. Det finns inget skäl att tro att Erdogan inte kommer att ta tillfället i akt och göra sig av med många av sina värsta kritiker”, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande på torsdagen.


Siffror reflekterar läget

Hittills har omkring 60 000 soldater, poliser, domare, statsanställda och lärare stängts av från sina tjänster eller gripits. Tusentals universitetslärare och anställda fått utreseförbud. Enligt officiella siffror som turkiska medier rapporterat har hittills 15 200 lärare och anställda inom utbildningsväsendet fått sparken. 1 577 universitetsdekaner och enhetschefer har tvingats att avgå. 8 777 anställda av inrikesministeriet har sparkats. 1 500 anställda hos finansministeriet och 257 personer på premiärministers kontor fått sparken. Dessutom har 24 radio- och tv-kanaler stängts. Hurriyet Daily News rapporterade att 29 anställda hos Radio and Television Supreme Council (RTÜK) stängdes av från sina tjänster den 21 juli. Personal fick från och med klockan 10 på morgonen inte lämna RTÜK:s byggnad. Ännu fler väntas stängas av meddelar Hurriyet.

– Erdogan använder demokrati som ett argument för att avskaffa demokratin, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Kritik mot regeringens politik, eller till och med stöd för Gülan-rörelsen, kan inte ses som delaktighet i kuppen. Den turkiska regeringen tycks bredda användningen av förtals-, spionage- och terroranklagelser på ett sådant sätt att det i praktiken leder till att alla opposition blir omöjlig.

Även tillgång till Wikileaks har stängts i Turkiet. Wikileaks har publicerat 294 e-mails inom regeringspartiet AKP.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: