Dock City Rollers satte hårt mot hårt men Crime City Rollers gick inte att stoppa.

#smveckan: Guldet äntligen i Crime City Rollers händer

2016-07-12 | Bella Frank padlock

SPORT

Malmölaget Crime City Rollers har varit i alla tidigare SM-finaler i rollerderby. Och tagit silver. Men på söndagen fick de äntligen bärga hem guldet och bucklan efter en klar seger och en hård men kärleksfull match mot Dock City Rollers från Göteborg. – Det är så himla underbart, sade Maria Pihel, aka Tjutet, Crime City Rollers lagkapten efteråt, och även Dock City Rollers var glada över att ha tagit silver för första gången.

RELATERAT MATERIAL:

2016-05-31 Rollerderby: Äntligen seger för Sthlm BSTRDs

2016-03-04 Malmös Crime City Rollers tar emot rollerderbyelit i helgen

2014-11-14 Becky Lawless: Allt kan hända i Malmö

2014-07-11 Stockholm Roller Derby försvarade SM-titeln i rysare

2014-07-04 ”Rollerderby förändrar bilden av vad en kvinna är”

2014-05-23 Rollerderbytävling samlade rookies i Umeå

SM-veckan pågår i Norrköping och i centrum syns flera idrotter bland publik och strosande människor i söndagssol. På Motala Ström, älven som flyter genom staden, pågår stående paddling. En bit längre in brottning. Sammanlagt arrangeras tävlingar i 47 olika idrotter under SM-veckan som inleddes i förra veckan och som tar slut på onsdag. Lite längre ut från Norrköpings stadskärna finns City Gross Arena, där fotbollslaget Lindö FF har sin hemmaplan. På gräset är det några barn och unga som sparkar boll.


Uppvärmning. Tjutet till höger.


Final Cunt Down aka Sara Elebro och Swede Hurt aka Karolina Berglöf lagkaptener i Stockholm Allstars bredvid den åtråvärda bucklan.
Men i dag, söndag, är det inne på arenan alla vill vara – solen till trots. Det spelas rollerderby. Bronsmatch och SM-final, och redan under bronsmatchen är det fullsatt. Såväl på läktarna som på platserna som är alldeles intill den ovala banan där rollerderbymatcherna, boutsen, utspelas. Suicide Seats, eller självmordsplatserna, kallas de med tanke på att en då kommer riktigt nära svetten, glittret, tacklingarna. Bronsmatchen som spelas efter en juniormatch, spelas mellan Göteborg Roller Derby och Luleå Roller Derby. Göteborgslaget har en hejaklack som sitter längst fram på Suicideplatserna och hejar fram sitt lag till seger och en efterlängtad bronsmedalj.

Trots att det varit fullt länge så är det sen eftermiddag som det verkligen gäller. SM-final. För första gången är inte Stockholm Roller Derby med. De har inte spelat med sitt allstarsteam i denna säsongs elitserie utan satsat mer internationellt, medan det har givit ligans b-lag chans att utvecklas. Det berättar Swede Hurt aka Karolina Berglöf som tillsammans med Final Cunt Down aka Sara Elebro – de utgör också två av tre av Stockholm Allstars lagkaptener – kommenterar matchen. Det är 45 minuter kvar till matchstart och Dock City Rollers i röda matchställ börjar värma upp. Med sina rullskridskor åker de på rad, tills tränare blåser i pipan. De åker mellan sidlinjerna med tvära och tjutande inbromsningar. Crime City Rollers lilagult tar vid. Därefter lämnar båda lagen banan.


Konferencierna förklarar att nu är det dags. Lagen kommer ut på planen. Två och två med en juniorspelare i mitten. Samtidigt som lagen ställer sig på rad framför publiken läses spelarnas namn upp. Publiken gör sig hörd – båda lagen har hejaklackar med sig som tjuter av lycka och förväntning, viftar med flaggor och har satt upp banderoller. Flera ur Göteborgsklacken har vita sjömanshattar på sig. En banderoll är en hyllning till Fräulein F. Reckless – en av Dock City Rollers viktiga spelare. Stämningen är på topp, Göteborg samlas. Malmö sjunger Just i dag är jag stark.

Rollerderby är en sport som kräver en del av inte bara spelare utan även åskådare. Det är inte helt enkelt att följa allt som händer på plan – det är därför det finns så många domare och funktionärer. Båda lagen har jammers, den spelare som kan plocka poäng. De andra spelarna, blockers, ska både blockera motståndarlagets jammer liksom förenkla för sin egen jammer att komma igenom motståndarnas blockers. När matchen inleds står det och väger en stund. Efter några spel, jams, så är det Dock City Rollers som är hårdast och lyckas plocka åt sig fler poäng än Crime City Rollers som är ett absolut topplag, inte bara i Sverige utan även i världen. I dag är dem på plats 18 i internationella förbundet Women's Flat Track Derby Association, WFTDA:s världsranking. Dock City Rollers Quelle Rebelle blir lead jammer och plockar poäng då hon tar sig förbi Crime City Rollers blockers genom att glida förbi alldeles på den inre sidlinjen. Dock City Rollers verkar ha ett litet övertag.

Men. I jam 10 kommer Crime City Rollers verkligen igång. Hanna Påhlsson blir lead jammer och plockar poäng genom att varva motståndarnas blockers. En gång. Två gånger. Igen och igen. Crime City Rollers har effektivt hanterat Dock City Rollers försvar vilket gör det enkelt för Hanna Påhlsson att hämta poäng – sammanlagt 40 – och när jammet tar slut har Crime City Rollers gått upp i ledningen med 71-30. Crime City Rollers fortsätter hämta poäng, Dock City Rollers åker på flera utvisningar. Men så bara någon minut innan halvtidsvilan ser Fräulein F. Reckless till att Dock City Rollers poäng hoppar framåt ett skutt. Ställningen är 133-71 när det blir vila. Och i pausen stiger ett sambaband som just kommit fram till Norrköping från Stockholm in på plan och bjuder på underhållning.

– Det är en otroligt spännande match, säger Swede Hurt i pausen.


Hon berömmer båda lagens spelare. Crime City Rollers har fler väldigt erfarna spelare men ställer i dag upp med ett blandat lag, det vill säga de har inte toppat med bara a-lagsspelare.

– Dock City Rollers har haft ett fantastiskt fint år, jag är imponerad av båda lagens spelare, säger hon och är glad för rollerderbyns utveckling i Sverige.

– Luleå Roller Derby var fantastiska i sin match och det var otroligt kul att Göteborg Roller Derby fick ta sin första medalj, säger hon.

Andra halvlek fortsätter att bjuda på hårt, men kärleksfullt spel. Crime City Rollers utökar ledningen allt mer, men boutet fortsätter att vara spännande och intensivt. Det är kamp om vartenda poäng och det finns ingen tillstymmelse till uppgivenhet hos Dock City Rollers. Mot slutet av andra period – boutet spelas i två perioder om 30 minuter – ställer sig Malmöspelarna upp. Det blir nedräkning och sedan är matchen slut, och för första gången är Crime City Rollers svenska mästare.

– Det är så himla underbart. Det är skönt, trevligt och roligt, säger Tjutet aka Maria Pihel efteråt och öser på med positiva adjektiv när hon får den självklara frågan om hur det känns att äntligen ha fått guldet.

– Dock City Rollers är ett lag som är hårda och bra och lyfter det fina i rollerderbyn, det märks när man spelar mot dem och det lyfter en själv också, fortsätter hon.
Hon förklarar att de spelat med ett blandat lag för att utjämna nivån inom föreningen, eller ligan som det kallas inom rollerderby.

– Det finns en oerhörd vilja i föreningen och vi har en bred bas som gör att vi kan utvecklas framåt, säger hon och förklarar att eftersom föreningen har en bra ekonomi – bland annat genom att de kan ordna fester på Moriskan mitt i Malmö för att samla in pengar – har de också haft möjlighet att ge till exempel resebidrag för att göra det mindre avhängigt av pengar för om en spelare ska ha råd att åka på en turnering. Crime City Rollers har spelat i USA flera gånger, och har hela tiden klättrat på den internationella rankingen.

Trots att guldet gick till Malmö är Dock City Rollers glada. Detta är första gången de tar silver.

– Vi är jätteglada över att vi tog silver. Det känns som att vi har utvecklats sedan förra året. Vi spelade bra på plan men hade problem med utvisningar och då kunde de ta poäng, säger Fräulein F. Reckless aka Lina Frisk.

En rollerderbymatch är inte klar förrän publiken har ställt sig längs med banan och spelarna åkt förbi i procession. Båda lagen. Som sedan ställer upp sig för lagbild. Tillsammans såklart.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: