Överskottsmålet kvar men på lägre nivå

2016-07-01 | FemPers padlock

EKONOMI

Alla riksdagens partier utom Sverigedemokraterna står bakom den överenskommelse som träffats med förslag på förändringar i det finanspolitiska regelverket. Förutom att överskottsmålet för statsbudgeten sänks från 1 procent av BNP till 0,33 procent från och med 2019, innebär överenskommelsen att skuldsättningen ska ligga kring 35 procent av BNP. Dessutom ska regelverket ses över vart åttonde år.

Enligt finansminister Magdalena Andersson innebär förändringarna att mer resurser kommer att kunna användas till att investera i bostäder, infrastruktur, skolor, sjukvård och annat som regeringen ser behov av. Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson, är nöjd med överenskommelsen och menar att den ger förutsättningar för stabila statsfinanser.

Vänsterpartiet, som under en längre tid arbetat för att ersätta målet om överskott i de med ett finanspolitiskt ramverk för balans över en konjunkturcykel ser positivt på överenskommelsen och kallar den ett steg i rätt riktning.

– Dagens besked från den parlamentariska kommittén visar att vårt långsiktiga arbete gett utdelning. Vi hade hellre sett ett mål om budget i balans, men det här är ett stort steg i rätt riktning och vi är glada att vi lyckats påverka resultatet så pass mycket. Det innebär att vi i framtiden kan satsa mer på att stärka välfärden och sänka arbetslösheten, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: