Mozn Hassan.

Egyptisk kvinnorättsaktivist belagd med reseförbud

2016-06-29 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Den egyptiska människorätts- och kvinnorättsaktivisten Mozn Hassan har belagts med reseförbud. Hon var på väg till ett möte med andra kvinnorättsaktivister som pågår under veckan i Beirut, när hon stoppades i passkontrollen på flygplatsen i Kairo. Nazra for feminist studies fördömer rättsprocessen, som pågått sedan 2011 mot organisationens grundare och ordförande – en viktig röst i Egyptens kvinnorörelse.

RELATERADE ARTIKLAR:

2012-02-24 ”Allt är bättre än militären”

2016-03-30 Ny våg av repressalier mot kvinnorättsaktivister i Egypten

Mozn Hassan är en av grundarna och nuvarande ledare för den egyptiska kvinnorättsorganisationen Nazra for Feminist Studies. Hon är känd för sin kamp mot det sexuella våldet i landet och sin kritik mot den sittande regeringen och innehar också ett antal internationella förtroendeuppdrag, bland annat i Global Fund For Women (GFW).

På måndagen skulle Hassan ha rest till Beirut för att medverka som regional expert för Mellanöstern och Nordafrika inom kvinnorättskoalitionen WHRD vid ett styrelsemöte som ska hållas under veckan, men stoppades i passkontrollen. Reseförbudet utfärdades av Egyptens allmänna åklagare på begäran av den utredande domaren i en rättsprocess som pågår sedan 2011. Rättsprocessen har periodvis varit vilande.

Fallet går under beteckningen ”Case No 173 for the year 2011”, också känt som ”the NGO Foreign Funding Case”. Enligt åtalet anklagas Nazra och andra egyptiska civilsamhällesorganisationer för att de tagit emot utländsk finansiering.

I mars 2016 kallades Mozn Hassan till domstolen i Kairo där hon fick beskedet att rättsprocessen fortgår och att eventuell påföljd skulle meddelas framöver. Detta i samband med en ny våg av repressalier mot kvinnorättsaktivister i Egypten. 43 kvinno- och människorättsorganisationer skrev under ett upprop mot förföljelsen och förhöret sköts upp på obestämd tid.

Nazra for feminist studies fördömer den rättprocess som nu förs mot organisationens högsta företrädare och det minskade utrymme för det civila samhället som detta medför.

När Feministiskt perspektiv intervjuade Mozn Hassan 2012 om det politiska läget då betonade hon att det var på gatorna de reella förändringarna skett för kvinnor.

– Övertagandet av det offentliga rummet är nytt och därför svårt. Men nu när vi har erövrat delar av det kommer vi inte att släppa det, sade Mozn Hassan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: