Istanbuls flygplats, sekunder innan en av explosionerna.

41 döda i terrorattack på Istanbuls flygplats

2016-06-28 | Bella Frank padlock

UTRIKES

41 döda och över 200 skadade. Det är resultatet av den blodiga attacken på Istanbuls flygplats Atatürk på tisdagskvällen. Tre självmordsbombare sägs ha utfört terrordådet och IS/Daesh pekas ut som ansvariga för dådet, men har inte tagit på sig ansvaret för det. Under onsdagen blev några av offren kända. Bland de döda finns en tunisisk doktor som åkt till Turkiet för att hämta hem sin son som i två år stridit för IS i Syrien.

Fathi Bayoudh var en av de som dog i attacken. Han hade alltså åkt till Turkiet för att hämta hem sin son men dödades innan han hade lyckats med det han jobbat för så länge – att se sin son lämna IS. Tevekanalen Al Arabiya English rapporterar att Fathi Bayoudh var läkare och chef för barnavdelningen på militärsjukhuset i Tunisiens huvudstad Tunis, samt föreläsare vid Tunis universitet. Han ska ha försökt övertala sin son att komma hem under lång tid, och hade till slut fått sonen att gå med på att lämna IS.

Ett annat av offren är palestiniern Nisrin Hashim Shafee Hammad som ska ha rest till Turkiet för att fira eid i slutet av fastemånaden Ramadan. En tonårig flicka från Gaza ska ha skadats i dådet, liksom flera andra palestinier. Ett av de turkiska offren är Gülşen Bahadır som uppges ha arbetat för ett av flygbolagen på flygplatsen. Enligt Daily Mail skrev hon på sin Facebook en vecka innan dådet: ”inte krig, jag insisterar, kärlek”. Yusuf Haznedaroğlu jobbade också på flygplatsen. Han var på väg hem från jobbet när han dödades. I nästa vecka skulle han ha gift sig, skriver Hurriyet Daily News.

Sammanlagt var det alltså 41 personer som dödades sent på tisdagskvällen i en terrorattack vid Istanbuls flygplats Atatürk, rapporterar BBC. Tre självmordsbombare ska ha varit inblandade i attacken och attentatsmännen ska först ha öppnat eld med automatvapen. När polisen ingrep utlöste de sina sprängladdningar.

239 personer rapporteras skadade. Facebook aktiverade på tisdagskvällen sin funktion där användare kan markera att de är säkra, en tjänst som tidigare har aktiverats i samband med terrordåd eller naturkatastrofer. Ingen hade på tisdagskvällen tagit på sig ansvaret för dådet. Men på onsdagen sade Turkiets premiärminister Binali Yildirim att mycket pekar på att det är IS/Daesh som ligger bakom. Enligt den turkiska tidningen Hurriyet Daily News ska turkisk säkerhetstjänst ha skickat varningar till olika institutioner om att IS sannolikt planerade ett terrordåd. Enligt tidningen ska Atatürkflygplatsen ha funnits med på en lista över möjliga mål.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: