Wendy Francis, Christine Bylund och Bilan Osman – årets sommarkrönikörer.

Årets sommarkrönikörer i Feministiskt perspektiv

2016-06-23 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Om makt och kroppar, fredagsmys och sommarflirtar ur både storstads- och glesbygdsperspektiv, det är något av det som Feministiskt perspektivs läsare kan förvänta sig i årets sommarkrönikor. I dag är det premiär och årets krönikörer heter Wendy Francis, Christine Bylund och Bilan Osman.

Christine Bylund, Bilan Osman och Wendy Francis – de är årets sommarkrönikörer i Feministiskt perspektiv. Först ut är Christine Bylund, känd för Feministiskt perspektivs läsare från förra sommaren:

– Det är en ära att få bli tillfrågad två år i rad. Förra året skrev jag mycket om det funkofoba Sverige och hur det ser ut. Jag var mitt i en process kring min personlig assistans och fick otroligt fin respons från andra som var i liknande situationer och personer som fick lära sig mycket nytt, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Christine Bylund beskriver sig själv som glesbygdsuppväxt queer funkis-feminist. Hon kallar sig strukturfunkis och är mindre intresserad av bemötande och mer intresserad av makt och resursfördelning. Tillsammans med Ina Hallström har hon också podcasten Dolores, smärtorna. I sommar är hon för det mesta ledig, på väg mot en doktorandtjänst vid Umeå Universitet i höst med fokus på den funktionsfullkomliga välfärdsstaten.


Vad ska du skriva om?

– Som alltid makt, kroppar och feministiska frågor kopplade till detta. Ingen vila för strukturfunkis, så att säga. Kanske får jag i år också tillfälle att skriva något om den urbana normen och lands- och glesbygdsperspektiv. Det behövs.


Vill inte spoila

Ny krönikör i år är Bilan Osman, till vardags utbildare på stiftelsen Expo och tidigare krönikör på Expressen.

– Jag är obeskrivligt taggad på att skriva krönikor i sommar. Att dessutom få privilegiet att göra det på en tidning som Feministiskt Perspektiv, som jag följt så länge, gör det än mer roligt!

– Jag kommer att skriva om frågor som står mig närmast. Men vill inte spoila, så ni får helt enkelt läsa.

Ny som krönikör är även Wendy Francis, journalist och aktivist, som tillsammans med kollegan Nora Dome Nelson driver uppmärksammade podcasten Arga Flickor.


Arga Flickor

Arga Flickor började som en del av radiokanalen Stockholm Lokalradio 95,3, där de sände ett 60-minuters program, med gäster, ovanliga ämnen och bra musik. I början av 2016 kände programledarna att de ville utveckla konceptet till en större rörelse av rasifierade röster som gått sin egen väg. Numera drivs podcasten helt i deras egen regi.

– Jag vill att det ska bränna till lite extra mellan öronen på läsaren och väcka liv i nya tankar, idéer och känslor. Mitt skrivande handlar lika mycket om min personliga relation till texten, som mötet mellan läsaren och berättelsen. Det ska bli ett efterlängtat äventyr att påbörja denna kärleksromans med Feministiskt perspektivs läsare. Förvänta er fredagsmys, sommarflörtar och otrohetsrykten, lovar Wendy Francis.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: