Tina Morad.

När får de utsatta andrum?

2016-06-21 | Tina Morad padlock

OPINION

”Civilsamhället och folket står orubbligt fast vid att vårt Sverige är emot familjesplittring och otrygghet”, skriver Tina Morad från Refugees Welcome Stockholm i ett tal som hon kommer att läsa upp vid manifestationen utanför riksdagen i dag. Feministiskt perspektiv publicerar talet i sin helhet.

Tina Morad är verkställare vid Refugees Welcome Stockholm.

Adam är en 22 årig syrisk kille som kom till Sverige i slutet av november 2015, han hade ett aktivt liv, hade påbörjat sin universitetsutbildning och gillade att spela basket och fotboll, precis som vilken ungdom som helst. Men för fem år sedan ändrades hans liv drastiskt, från allt till inget. Han anlände till Sverige med enbart halva sin familj, andra halvan avled i ett bombdåd en mörk dag i maj. Förutom den enorma förlusten, lever han nu i ovisshet för han anses vara ’alternativt skyddsbehövande’. En oro som växer sig allt starkare för var dag är tanken på den sista trygga dagen här i Sverige och vad som väntar honom efter det. Det här är resultatet av tillfälliga uppehållstillstånd som regeringen nu vill rösta igenom. Kriget i Syrien kommer med stor sannolikhet inte vara över om 13 månader, inte heller om två år. Vart ska Adam då ta vägen, vilka alternativ ger lagen honom och var finns Adams andrum?

Ayla är 17 år, hon växte upp med sin pappa och en lillebror på 12 år, hennes mamma blev ett offer för krigets våld. Ayla lämnade Afghanistan när pappan inte längre kunde garantera hennes trygghet och hon lyckades ta sig hela vägen till Sverige i december 2015. Hon berättar att under flykten hit, till det hon trodde var trygghet, kändes det som om hon dog hundra gånger. Låt hennes egna ord dröja kvar för hon trotsade döden hundra gånger för en andra chans. En sen eftermiddag under mars månad sitter hon i sitt klassrum och får ett samtal från lillebror som är kvar i Afghanistan; 'pappa är död, han har avrättats av talibaner'. Nu fasar Ayla för sin lillebrors liv och fruktar även för sitt liv då hon med stor sannolikhet inte får stanna permanent i Sverige och inte heller får möjligheten att återförenas med den siste överlevande familjemedlemmen. Vilka alternativ ger lagen henne? Var fanns Ayla och hennes familjs andrum?

Det här är endast två personers berättelser som vi tagit del av och bara en bråkdel av alla de historier vi inte fått höra och kanske aldrig kommer att få höra. Det här är människor som vi har hjälpt under den pågående flyktingkrisen, som har blivit våra vänner och kollegor. Människor precis som du och jag.

Det är varken moraliskt eller lagligt enligt barnkonventionen att låta barn genomlida regeringens inhumana och ogenomtänkta asylpolitik om alternativt skyddsbehov genom att enbart ge vissa barn rätten till säkerhet.

Våra politikers argument saknar kunskap, grund och transparens. De verkar även ha glömt bort Sveriges rika invandringshistorik, hur invandring långsiktigt har bidragit till landets ekonomiska välstånd och utveckling. Den politiska dialogen domineras i dagsläget av negativt och kortsiktigt ekonomiskt tänk, utan att ta hänsyn till Sveriges demokratiska och mänskliga rättigheter. Det som ska symbolisera vår nations grundpelare.

Civilsamhället och folket står orubbligt fast vid att vårt Sverige är emot familjesplittring och otrygghet!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: