Jo Cox.

Tommy Mair i rätten: ”Död åt landsförrädare”

2016-06-18 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Den man som misstänks för mordet på Labourpolitikern Jo Cox sade i rätten under lördagen att hans namn är ”död åt landsförrädare, frihet för Storbritannien”. Under dagen framkom ytterligare information som visar att hans dåd var ett politiskt motiverat terrordåd. Bland annat ska han redan vid gripandet ha sagt till polisen att han var en politisk aktivist.

RELATERAT MATERIAL:

Man gripen för mordet på Jo Cox har högerextrema kopplingar

Det var i torsdags som Thomas Mair sköt och högg ihjäl Jo Cox i Birstall i Yorkshire. Redan tidigt efter dådet framkom uppgifter som pekade på att han hade högerextrema kopplingar. På lördagen då Mair framträdde i rätten framkom nya uppgifter som stärkte den bilden. Dels att han alltså när han ombads att bekräfta sitt namn svarade rätten med högerextrem retorik: ”Mitt namn är död åt landsförrädare, frihet för Storbritannien”, samt att han meddelat polisen vid gripandet att han är en ”politisk aktivist”.

Trots att det mesta pekar på att det är ett regelrätt högerextremt motiverat terrordåd så fanns den beskrivningen på lördagen inte med i åtalet mot Mair, men fallet drivs av anti-terroristenheten på den brittiska åklagarmyndigheten. Åklagare David Cawthorne sade bland annat att polisen vid husrannsakan av Mairs hus funnit högerextrem och vit nationalistisk litteratur. Mair åtalades för mord, för att ha orsakat allvarlig kroppsskada, innehav av skjutvapen med syftet att begå ett brott och innehav av ett anfallsvapen. Åtalet bekräftar också vittnesuppgifter om att Mair skrikit Britain First i samband med attacken, eller liknande. Enligt åtalet ska han antingen ha skrikit just det, ”Det här är för Storbritannien” eller ”Storbritannien är alltid först”, skriver The Guardian.

Mair ska ställas inför rätta på måndag i London’s Old Bailey. Hans terrorattentat kan ha riktats mot kampanjen för att få Storbritannien att stanna i EU – på torsdag ska landet folkomrösta i frågan och Jo Cox var starkt engagerad för att få Storbritannien att vara kvar som EU-medlem. Hon var också en profil i flyktingfrågor och hade länge arbetat för alla som fallit offer i Syriens krig, och för vikten av att ta emot ensamkommande flyktingbarn. I torsdags ställdes allt kampanjarbete in på båda sidor, på söndagen skulle arbetet återuppstå men politiker har utlovat en mer lågmäld ton.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: