Jo Cox.

Man gripen för mordet på Jo Cox har högerextrema kopplingar

2016-06-17 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Den man som gripits och är misstänkt för mordet på brittiska parlamentsledamoten Jo Cox har länge haft samröre med och intresse för högerextrema grupperingar som National Alliance i USA och Londonbaserade Springbok Club. Enligt vittnen skrek han Britain First under attacken. Jo Cox var starkt engagerad i kampanjen att få Storbritannien att stanna i EU. Tills vidare har kampanjandet inför folkomröstningen i nästa vecka tagit paus.

Den brittiska Labourpolitikern Jo Cox dog i går strax innan klockan 15 svensk tid efter att ha blivit skjuten flera gånger och dessutom knivhuggen i sin valkrets i Birstall i västra Yorkshire i norra England. Hon efterlämnar två små barn och sin make, Brendan Cox som skrev i ett uttalande efter dödsbeskedet: ”I dag är början på ett nytt kapitel på våra liv. Svårare och smärtsammare, mindre glädjefyllt och mindre kärleksfullt. Jag och Jos vänner och familj kommer att ägna varje ögonblick av våra liv åt att älska och stödja våra barn och att kämpa mot hatet som dödade Jo... Hon hade önskat sig två saker över allt annat nu, ett att våra älskade barn blir överösta av kärlek och två, att vi alla förenar oss för att kämpa mot hatet som dödade henne. Hat har ingen tro, ras eller religion, det är ett gift.”


Högerextrema kopplingar

Flera vittnesmål säger att den misstänkta attentatsmannen, identifierad som Thomas Mair, skrikit Britain first i samband med attacken. Britain First är ett högerextremt parti som grundats av tidigare medlemmar av British National Party. Britain First har nekat till kopplingar till Mair och tagit avstånd från mordet. Mair har beskrivits som en ensling med långvariga psykiska besvär. Southern Poverty Law Center, en människorättsorganisation i USA som bland annat granskar högerextremism, skrev på torsdagen att han länge haft kopplingar till och stöttat den nynazistiska organisationen National Alliance i USA. National Alliance ledare William Pierce skrev ökända The Turner Diaries om vit raskamp, som bland annat inspirerade Oklahomabombaren Timothy McVeigh. Han ska också ha köpt en handbok från National Alliance om hur man bygger en hemgjord pistol. Mair kopplas också till Londonbaserade gruppen The Springbok Club, som tidigare stödde apartheidregimen i Sydafrika, och som också länge har kampanjat för att Storbritannien ska lämna EU.


”Såg ut som hemmagjord pistol”

På torsdagen hade polisen ännu inte kommenterat uppgifterna att Mair ska ha skrikit Britain first under attacken, men flera namngivna vittnen har sagt till brittisk press att de hört just det. Clarke Rothwell säger till tidningen The Examiner att hon hörde attentatsmannen skrika det, och Graeme Howard säger samma sak till The Guardian. Vittnet Hicham Ben Abdallah säger att attentatsmannen sparkade Jo Cox innan han drog sin pistol:

– Han höll på och fixa med pistolen som såg ut som den var hemgjord. Det verkade som kulan hade fastnat, sedan började han skrika något och började skjuta. Han sköt ett skott, och sedan några sekunder senare ett skott till, säger han till The Guardian.


Jobbade för flyktingars rätt

Jo Cox beskrivs som en politiker som hade en ljus framtid. Hon hade bara varit parlamentsledamot i drygt ett år, men redan gjort stora avtryck. Bland annat hade hon engagerat sig för de som fallit offer i Syriens krig och arbetat för att få ett slut på kriget, och för flyktingar. Innan hon blev parlamentariker jobbade hon länge inom biståndsvärlden och hade rest och jobbat i många konfliktområden. Jo Cox, och hennes man, jobbade med kampanjen ”Bremain” för att få Storbritannien att stanna i EU. Under torsdagen meddelade politiker att deras kampanjande tills vidare ställs in. Storbritannien har folkomröstning om landet ska vara kvar i EU eller inte nästa torsdag, den 23 juni.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: