Brock Allen Turner (i mitten).

Simmare dömd: ”Övergrepp är ingen olyckshändelse”

2016-06-07 | Bella Frank padlock

SPORT

Den tidigare studenten och simmaren vid Stanfords universitet i USA, Brock Allen Turner, dömdes i förra veckan till endast sex månaders fängelse för sexuella övergrepp mot en kvinna som vid överfallet var medvetslös. Kvinnan läste i torsdags i rätten upp ett brev där hon problematiserade att den dömde inte tagit ansvar för sina handlingar och hon vände sig också till flickor som blivit utsatta för sexualbrott. ”Jag är med er” skrev hon i brevet där hon också underströk att övergrepp inte är någon olyckshändelse.

Läs hela brevet som kvinnan läste upp inför rätten i samband med att dom förkunnades i förra veckan:

Here Is The Powerful Letter The Stanford Victim Read Aloud To Her Attacker

RELATERAT MATERIAL:

USA: Simmare vid Stanford åtalad för våldtäkt

Sex månader blev straffet. Åklagare hade yrkat på sex år, men domaren motiverade det korta straffet med att den dömde var ung och inte hade något brottsregister:

– Ett fängelsestraff skulle påverka honom kraftigt...jag tror inte att han kommer att utgöra en fara för andra, sade domare Aaron Perksy i samband med att domen fastställdes rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Det korta straffet – Turner kommer sannolikt bara att avtjäna tre månader i fängelse – och domarens motivering till det, har väckt stor vrede. Michele Landis Dauber, professor i juridik på Stanford och vän till offrets familj, har dragit igång en namninsamling med krav på att Persky ska avsättas från sin domartjänst. Namninsamlingen har hittills skrivits under av drygt 209 000 personer. Dauber har länge varit aktiv i kampanjen mot sexuella övergrepp på Stanford och andra universitet i USA, övergrepp som är så vanliga att de beskrivits som en ”epidemi”.

– Han har gjort kvinnor på Stanford och runt om i Kalifornien mindre säkra. Domaren har gjort sitt yttersta för att göra ett undantag...och budskapet till kvinnor och studenter är att 'du är ensam' och budskapet till potentiella förövare är 'jag kommer att skydda dig', säger hon, skriver The Guardian.

Enligt domen begick han tre allvarliga brott, dels dömdes han för överfall i syfte att våldta en berusad kvinna, dels för att ha penetrerat en berusad person med ett främmande objekt, och dels för att med ett främmande objekt ha sexuellt penetrerat en berusad och medvetslös person. Turner avbröts medan han begick övergreppen då två svenska doktorander på universitetet, Peter Lars Jonsson och Carl-Fredrik Arndt, blev vittnen till våldtäkten som utspelade sig bakom en sopcontainer. De har berättat att de reagerade eftersom kvinnan på marken såg ut att ”sova eller vara medvetslös” och att Turner stötte sitt skrev mot henne. Turner flydde och doktoranderna följde efter honom på cykel och kunde gripa honom och hålla honom kvar på platsen tills dess att polisen kom, vilket Feministiskt perspektiv har rapporterat om tidigare.


Tackar de som stött henne

Brottsoffret, den unga kvinnan som Turner begick övergrepp mot, läste i samband med domen i torsdags upp ett brev inför rätten där hon beskriver hur hon drabbats av det han utsatte henne för, liksom hennes kamp för rättvisa och upprättelse. Hon vänder sig både till mannen som begick övergreppen mot henne, rättsapparaten, till sin familj och vänner som stått vid hennes sida, liksom polis och vårdpersonal, till de två svenska doktoranderna som avbröt övergreppen, och i slutet vänder hon sig till flickor världen runt som fallit offer för våldtäktsmän.

”Efter att ha läst den åtalades rapport är jag olyckligtvis mycket besviken och känner att han har misslyckats med att visa ärlig ånger eller ansvar för sitt handlande. Jag respekterade hans rätt till en rättegång till fullo, men även efter att tolv jurymedlemmar enhälligt dömde honom för tre fall av allvarliga brott så har han bara erkänt till att han druckit alkohol. Någon som inte kan ta fullt ansvar för sina handlingar förtjänar inte ett mildrat straff. Det är djupt kränkande att han försöker urholka våldtäkt genom en antydning om ”promiskuitet”. Definitionsmässigt är våldtäkt inte frånvaron av promiskuitet, våldtäkt är frånvaron av samtycke, och det stör mig djupt att han inte ens kan se skillnaden.” skriver hon bland annat i brevet.


”Jag är med dig”

I slutet av brevet tackar hon alla som har stått vid hennes sida, och talar om åklagare Alaleh Kianerci som en idol ”som kämpade outtröttligt och som aldrig tvivlade på mig”. Efter att Brock Allen Turner befanns skyldig i mars i år, men alltså innan domen föll så sade Kianerci att domaren inte borde se det faktum att han kom från en fin familj eller att han hade druckit vid brottet som förmildrande omständigheter:

– Han var en god man. Men goda män begår väldigt allvarliga brott hela tiden.

Hon tackar också de två doktoranderna som hjälpte henne när de avbröt det pågående övergreppet och antagligen räddade henne från ytterligare övergrepp. Hon skriver att hon har en teckning av två cyklar ovanför sin säng ”för att påminna mig om att det finns hjältar här i världen”. Hon fortsätter:

”Och slutligen, till flickor överallt, jag är med er. Under de nätter då ni känner er ensamma så är jag med er. Jag kämpade varje dag för er. Så sluta aldrig kämpa, jag tror på er. Som författaren Anne Lamott en gång skrev: 'Fyrar springer inte runt en ö för att leta efter båtar att rädda, de står där bara och lyser.' Även om jag inte kan rädda varje båt så hoppas jag att jag genom att tala i dag har fått er att ta till er ett litet ljus, en liten vetskap om att ni inte kan tystas, och en står vetskap att du är viktig, utan tvekan, du är oberörbar, du är vacker, du ska värderas, respekteras utan tvekan varje minut av varje dag, du är stark och ingen kan ta ifrån dig det. Till flickor överallt, jag är med dig. Tack.”


Turners pappas brev hårt kritiserat

Hennes brev har väckt stor beundran, och brevet har delats flitigt. Ett annat brev, som den dömde sexualbrottslingens pappa Dan Turner läste upp i rätten, har också spridits i sociala medier och många har reagerat med ilska på det. Han skriver bland annat i brevet att hans son jobbat hårt i många år för att nå sina mål – Brock Allen Turner var alltså en simmare på elitnivå – mål som nu grusats: ”Hans liv kommer aldrig bli det han drömde om och jobbade så hårt för att uppnå. Det är ett dyrt pris att betala för 20 minuters agerande av hans drygt 20-åriga liv”, skriver han och beklagar sig över att hans son inte längre vill äta stek som förr då han förlorat aptiten. Denna brist på medkänsla för brottsoffret, och det faktum att det inte behöver ta lång tid för att åsamka en annan person potentiellt livslånga skador, har fått många att reagera. På Twitter skrev bland annat Farrah Khan att pappans uttalande och beskrivning av sonens ”20 minuters handlande” bäst förklaras som en del av en våldtäktskultur. Och Alexandra Ozeri twittrade ut en redigerad version av Dan Turners brev där hans omskrivning av vad som faktiskt hände ändrats. I stället för pappans omskrivning av våldtäkten till ”händelser” så har hon skrivit ut ”våldtäkten av en medvetslös kvinna”, och genomgående gjort vad hon anser är en mer korrekt beskrivning av Turners brott.

Detta är det senaste i raden av fall där idrottare på amerikanska universitet misstänks för inblandning i grova sexualbrott. 2011 tog en ung simmerska vid University of Missouri livet av sig efter att tidigare ha blivit våldtagen av fotbollsspelare från samma universitet. Den kanadensiska simmaren Sasha Menu Courey ska ha våldtagits av en eller flera fotbollsspelare, också studenter vid universitetet. Hon polisanmälde inte händelsen men sökte enligt hennes föräldrar hjälp av universitetet. Föräldrarna ansåg att universitetet har gjort fel då de inte undersökte händelsen som inträffade utanför universitetsområdet i februari 2010. 16 månader efter våldtäkten tog Sasha Menu Courey livet av sig.

Flera fall har också uppmärksammats där förövaren varit idrottstränare. Bland annat greps den assisterande fotbollstränaren Gerald ”Jerry” Sandusky 2011 för att ha förgripit sig på åtta pojkar på skolan under åren 1994-2009, han dömdes 2012 till 30-60 års fängelse. För två år sedan skrev Rachel Sturtz essän ”Unprotected” som behandlar sexuella övergrepp bland simtränare, och hur USA:s simförbund USA Swimmings ledning i många år mörkat övergrepp inom sporten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: