Iran: Narges Mohammadi dömd till 16 år i fängelse

2016-05-24 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-07-28 Narges Mohammadi: Nu har jag ingenting mer att förlora

2015-05-08 Narges Mohammadi gripen igen i Teheran

2012-06-08 Per Anger-pristagare ännu i fängelse

2012-05-11 Narges Mohammadi fängslad

2011-11-18 En tom stol igen

Kvinno- och människorättsaktivisten Narges Mohammadi, Per Anger-pristagare 2011, dömdes till 16 års fängelse i en domstol i Teheran den 17 maj. Domen har chockat omvärlden eftersom Mohammadi lider av kroniska sjukdomar som kräver vård och medicinering. Både Mohammadi och hennes familj hoppades på nåd och inte ytterligare flera år i fängelse. Enligt uppgifter från hennes familj, nekas Mohammadi mediciner och den vård hon behöver i fängelset.

Det är inte första gången Mohammadi grips för sin frispråkighet och sitt försvar av mänskliga rättigheter i Iran. Mohammadi frihetsberövades i april 2012, och sattes i Evin-fängelset dömd till sex års fängelse. Efter tre månader släpptes hon mot borgen på grund av hennes akuta hälsotillstånd. Men hon greps igen, nattetid i sitt hem, i maj 2015 och hålls sedan dess i fängelset. Efter att hon greps 2015 blev hennes två barn tvungna att flytta till sin far utomlands. Med det nya 16-åriga fängelsestraffet kommer Narges Mohammadi inte att få träffa de nu 8-åriga tvillingarna under lång tid framöver.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: