Katarina Andersson, Fi Studenter, på Feministisk samling i Stockholm.

Stor framgång för Fi Studenter i Stockholms universitets kårval

2016-05-14 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Med 223 röster fick Fi Studenter åtta mandat och blev på fredagen näst största parti i kårvalet vid Stockholms universitet. Fi Studenter ställde upp för första gången och beskrivs av kårtidningen Gaudeamus som valets stora vinnare.
– Det känns jättekul, säger Katarina Andersson från Fi Studenter.

Endast Vänsterns studentförbund fick fler röster, 234, och därmed 9 mandat. Samtidigt innebär det ett bakslag jämfört med förra mandatperioden, då förbundet hade 15 mandat.

Valdeltagandet var något lägre i år än tidigare. Valnämnden väntade sig inte några större förändringar men hade hoppats nå över 10 procent, men endast 9,1 procent, eller motsvarande 1 166 av 12 798 röstberättigade, nyttjade möjligheten att påverka kårpolitiken.

– Vi försökte att gå runt i klasserna och hålla presentationer inte bara om Fi studenter också utan även om vad kårvalet är och vad kåren gör, säger Katarina Andersson, en av Fi-kandidaterna som nu kommer ta plats i kårfullmäktige.

Hon berättar att Fi Studenter fokuserade på tre konkreta frågor under kårvalskampanjen; förvaringsutrymmen och fria utskrifter av kursmaterial från nätet, ljudupptagningar av föreläsningar och att all undervisande personal ska gå en kurs om inkluderande språkbruk.

Vad gäller ljudupptagningar är avsikten att de ska finnas tillgängliga via universitetets intranät under en begränsad tid. Fi Studenter menar att det finns flera situationer då det skulle vara bra att kunna lyssna i efterhand; för den som har nedsatt hörsel, annan funktionsnedsättning, är hemma med sjukt barn eller av andra skäl inte kan närvara.

Katarina Andersson konstaterar att Fi Studenter har lagt ner mycket jobb på kampanjen och hoppas att det är den som ligger bakom den stora framgången.

– Jag tror att våra förslag var väldigt konkreta och att studenterna hade saknat de konkreta förslagen, och att de röstade på oss för att de tror på att vi kan förändra på skolan, så det känns jättekul. Jag vill verkligen tacka alla som röstade på oss.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: