Valframgång för Women's Equality Party i borgmästarvalet i Storbritannien.

Imponerande valresultat för kvinnopartiet i Storbritannien

2016-05-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Det nybildade kvinnopartiet i Storbritannien har överraskat det politiska etablissemanget med sina imponerande valresultat förra helgen. Ett feministiskt oppositionellt parti som utmanar våld och sexism välkomnas av väljarna och har bland annat påverkat Londons nyvalda borgmästare Sadiq Khans utlovade politik.

I sitt första politiska val fick det nybildade kvinnopartiet i Storbritannien 343 547 röster i borgmästarvalet i Skottland, Wales och London, enligt Independent. I Londons borgmästarval som hölls 5 maj, fick Women’s Equality Party sammanlagt 5,2 procent av rösterna från Storlondon. Detta ligger strax under etablerade invandrarfientliga och populistiska UKIP. Kvinnopartiets valresultat uppfattas som en politisk sensation. Partiets kandidat Sophie Walker fick en av 20 röster i London.

På sin Facebooksida skrev Walker:

– I Londons borgmästarval, fick vi en fjärdedels miljon röster efter första och andra omgången, eller 5,2 procent vilket betyder att en av 20 väljare önskade en borgmästare från Women’s Equality.

Women’s Equality Party bildades 2015 av tv-kändisen Sandi Toksvig och författaren Catherine Mayer. Med sitt deltagande i det första politiska valet i landet präglade partiet valrörelsen med löften om ökad jämställdhet. Partiet fokuserar på löneskillnaderna och våldet mot kvinnor och menar att Storbritannien behandlar kvinnorna som en minoritet medan de i antal är fler än männen. Enligt senaste folkräkningen finns 31 miljoner män och 32,2 miljoner kvinnor i Storbritannien.

Kvinnopartiets ökande popularitet och valkampanjen för kvinnors lika lön påverkade även Londons nyvalde borgmästaren Sadiq Khans vallöften och jämställdhetplaner. Redan i mars sade Khan att han kallar sig en ”stolt feminist” och lovade att ta itu med löneskillnaderna mellan män och kvinnor i London, öka polisens närvaro i kollektivtrafiken för att den ska bli tryggare för kvinnor.

Women’s Equality Party förbereder sig, efter de imponerande valresultaten, för att delta i parlamentsvalet 2020.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: