#1maj: Hushållsarbetande protesterade mot exploatering

2016-05-03 | Raha Asgarizadeh padlock 1

UTRIKES

Första maj demonstrerade hushållsarbetande migrerade kvinnor i Beirut för att protestera mot lagar som tillåter exploatering och sexuellt utnyttjande. Organisationen för hushållsarbetande stöds av antirasistiska aktivister och kvinnorörelsen i Lebanon. Raha Askarizadeh rapporterar från Beirut.

För sjunde året i rad har hemarbetande migranter demonstrerat på Beiruts gator för att fira den internationella arbetardagen och markera sina krav. Marschen avslutades med en kulturfestival som hölls i Capuchin Church vid Hamra Street. Demonstrationen och festivalen anordnas av den anti-rasistiska rörelsen Kafa (nog) Violence & Exploitation, Insan Association, Caritas Lebanon Migrant Center, Amel Association och Afro-Asian Migrant Center (AAMC) i Beirut.

Demonstranterna uppmanade den libanesiska regeringen att ändra lagstiftningen för att säkerställa att de hemarbetande emigranternas rättigheter och trygghet respekteras. Lagen ger i dag stor makt till arbetsgivarna och jobbförmedlarna vilket leder till exploatering av hushållsarbetare, för det mesta kvinnor och migranter från Asien och Afrika som arbetar med hushåll och barnpassning.

I praktiken är dessa migranter helt beroende av sina arbetsgivares välvilja för att kunna stanna kvar i landet. Fysiskt och psykiskt våld samt sexuella övergrepp förekommer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160504 - gudrun tiberg

Så bra artikel! TIBBE

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: