Gudrun Schyman, (Fi).

Högsta stödet för Fi sedan valet

2016-04-26 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Under tisdagen presenterade DN/Ipsos en ny väljarbarometer för april månad. Socialdemokraterna noterar där sin lägsta siffra sedan 2012, vänsterblocket sedan 1979. Feministiskt initiativ däremot får sitt bästa resultat sedan valet 2014 och är nu jämnstora med Kristdemokraterna. Gudrun Schyman kopplar uppgången till att mänskliga rättigheter stått i fokus.

Under tisdagskvällen presenterade DN/Ipsos väljarbarometer som ger Feministiskt initiativ 2,8 procent. Det är den högsta noteringen sedan valet 2014 – vad säger du om det?

– Det är väldigt glädjande och ger energi till det fortsatta arbetet. Jag tror siffrorna är ett resultat av det energiska arbete som nu många medlemmar gör i de kommuner där vi har plats i fullmäktige. Många medlemmar har också synts och hörts i det stora volontära arbete som görs kring nyanlända och för romernas situation.


Varför nu?

– I det politiska läge vi har nu, med allt fler partier som driver flykting- och invandringspolitik i olika nationalistiska nyanser känner många ett behov av att få höra att en annan politik är möjlig. Frågorna kring mänskliga rättigheter står i fokus och då hittar fler till Feministiskt initiativ.


I övrigt ser det ganska tungt ut för de rödgröna, sammanlagt får de drygt 36 procent. Varför är stödet så lågt för regeringen enligt dig?

– Turbulensen kring Miljöpartiet får konsekvenser för hela regeringsunderlaget.


SD ökar igen efter en tids tillbakagång, flera bedömare har menat att den uppåtgående trenden var bruten – och att det berodde på S och M:s omsvängning i flyktingpolitiken – vad tror du?

– Jag tror att det handlar om att skandalerna duggat tätt. Panamapapper, stora felaktiga pensionsbelopp till före detta politiker, och så vidare. Misstron mot ”eliten” och myndigheter – sammantaget gynnar det SD.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: