David B Larsson, Maria Rehnvall (längst fram), Oskar Månsson, Josefine Engdahl.

Unite Stockholm ordnar fotboll för nyanlända tjejer

2016-04-22 | Bella Frank padlock

SPORT

Nu startar fotbollsträning för asylsökande och nyanlända tjejer i Farsta i Stockholm varje helg i regi av föreningen Unite Stockholm. Redan i höstas startade de fotbollsträningar men till dem har bara killar kommit. Därför drar de igång träning enbart för tjejer nu.
– Vi hoppas att det ska komma många, säger Maria Rehnvall från Unite Stockholm till Feministiskt perspektiv.

FAKTA/Unite Stockholm

Unite Stockholm har sedan sommaren 2015 arrangerat fotbollsträning för nyanlända ungdomar. Då det varit killar som har tränat kommer de från och med den 30 april också erbjuda fotbollsträning enbart för tjejer. Syftet med träningen har varit erbjuda unga en meningsfull fritid under en tid som på grund av asylprocessen ofta är väldigt stressande och att många av de ungdomar som flytt hit utsatts för stora svårigheter innan och under flykten till Sverige.

Föreningens styrelse består av: David B Larsson, Maria Rehnvall, Oskar Månsson, Josefine Engdahl och Nils-Olof Engdahl.

Alla asylsökande och nyanlända tjejer får delta i träningarna, man anmäler intresse genom att mejla Maria Rehnvall på maria@unitestockholm.se

Fotbollen står i fokus. Men även tjejer som känner sig osäkra på sporten är välkomna till träningen för att umgås med andra tjejer – för att få sammanhang och kunna skapa nätverk. Det förklarar Maria Rehnvall när vi hörs på telefon. Hon är en av fyra vänner som under sensommaren förra året kände att de behövde göra något. Människor på flykt som desperat försökte fly krig och hitta ett nytt liv drabbade dem. De bestämde sig för att engagera sig för flyktingar i Sverige.

– Den främlingsfientlighet som spred sig som en löpeld fick oss alla att reagera: Det måste gå att göra något. Den oerhörda flyktingresan de här barnen gör, 'vad kan vi göra för att det ska bli lättare här. Vad kan vi göra för att det ska bli lättare komma bort från allt ett tag.' När vi satt och pratade så var det bara: 'Vi gör det.' Man kan förändra världen.


Stort intresse

Idrott för unga låg nära till hands eftersom de fyra vännerna alla själva har utvecklats och vuxit upp med idrottsrörelsen på olika sätt och nivåer, från hobbynivå till elitsatsning. Två av dem har spelat fotboll länge så valet var enkelt. Snabbt drog Maria Rehnvall, David B Larsson, Oskar Månsson och Josefine Engdahl igång. I september höll de sitt första möte, första veckan i november höll de den första träningen. 15 personer kom. Veckan efter kom 45 ungdomar. Ordet hade spridit sig. Sedan dess har de blivit fler i styrelsen och stöttas av många engagerade volontärer som hjälper till med allt kring träningarna.

– Det lätta med fotboll är att man inte behöver kunna så mycket, de flesta förstår när man lägger en boll på planen.


Total glädjeyra

Träningarna i höstas har alltså varit succé och vissa helger har det varit så många som kommit att de inte fått plats. Men omkring 40-45 personer brukar träna varje vecka, uppdelat på två träningstimmar. Några av de som tränar har spelat tidigare, andra har kanske varit intresserade men inte känt att de får plats. Alla får vara med på Unite Stockholms träningar. De satte också ihop ett Korpenlag som hamnade på en tredjeplats i högsta serien – en stor bedrift. Och i mars nominerades laget till Årets korplag.


Unite Stockholms första Korpenlag. I sommar blir det fler Korpenlag.


Eftersom killarna är nya i Sverige så används tolkar, språken är förutom engelska och svenska också arabiska, farsi och tigrinja, och när de insåg att de hade hamnat på en tredjeplats i serien blev det total glädjeyra:

– En del av killarna är fantastiskt duktiga men har aldrig spelat fotboll eller fått chansen att vara del av ett lag, så för dem är det väldigt stort att få vara med i ett sammanhang, de fattade först inte att de kommit trea, säger Maria Rehnvall.

– Vår yngste kille är elva-tolv år, och vår äldsta är 18. De är kamratliga och tar hand om varandra, fin laganda, och de lyssnar alltid när vi har saker att säga, säger hon och berättar att han den unga tolvåringen flytt till Sverige helt ensam, och hur mycket sammanhanget med fotbollen betyder för honom, och inte minst huvudtränaren Oskar Månsson.

– Vi har tät kontakt med ställena där de bor, och personalen berättade att inför en match hade de varit ute och tränat taktikspel en fredag trots att det regnade. De är så dedikerade.


Fokus på tjejer

Men, trots att deras träningar redan från starten har varit könsneutrala och är öppna för alla, var det killar som kom. Det är därför som Unite Stockholm nu drar igång en träning särskilt för tjejer: För att ge dem större plats och kunna få tjejer att hitta dit.

– Oftast är det inte så många tjejer på boendena, bara en till tre tjejer. Nu vänder vi oss till alla boenden runt om i Stockholm för att få in tjejerna. Vi har även samarbetat med andra nätverk, för att sprida information om verksamheten, bland annat Internationella Bekantskaper där Sanna Åhman varit oss behjälplig. Vi har även kontakt med Rädda Barnen. Men främst har vi lyckats sprida ordet via våra egna nätverk.

– Det är lite svårare att få tjejerna att komma till aktiviteterna. Det är lite svårare att få tjejerna att komma till aktiviteterna. Vi vet att några tjejer vill komma och spela fotboll, medan andra kanske vill komma dit och umgås, träffa andra tjejer och få lite av ett nätverk, säger Maria Rehnvall.

Det är nästa helg, den 30 april som träningen drar igång och några gode män för asylsökande och nyanlända tjejer har hört av sig. En var gode man till en flicka som gärna ville spela men var orolig för att hon inte hade kläder eller skor.

– Men det har vi!, säger Maria Rehnvall.

– Man får mejla mig med intresse så att vi kan fixa kläder och skor och så vi ser hur många som kan tänkas komma.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: