Anna Lundgren, projektledare på Dynamo – möjligheternas förlag.

Hundra nyanser av grått och gränslösa snippor i ny antologi

2016-04-22 | Anna-Klara Bratt padlock

KULTUR/LITTERATUR

I dag släpps antologin Gränser på nystartade Dynamo – Möjligheternas Förlag i Stockholm. 33 unga personer har fått tolka temat gränser. Serier, illustrationer, dikter, noveller och krönikor med etablerade och nybakade skribenter i en och samma bok på samma tema.

FAKTA: Dynamo - Möjligheternas Förlag är ett arvsfondsfinansierat projekt initierat av Demokratipiloterna och drivs till stor del av kreativa, unga människor med sociala eller psykiska funktionsuppsättningar.

Dynamo - Möjligheternas Förlag startade i höstas och är ett projekt som drivs av och med unga vuxna som lever med bland annat psykiska och sociala funktionsuppsättningar och som av olika skäl står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden.

Genom att se möjligheter istället för begränsningar, avsåg redaktionen gemensamt finna vägar för att lära sig det som behövs för att ge ut böcker och driva förlaget framåt.

- Även om vi i dag har kommit längre och har en mer tolerant syn på personer med diagnoser, lever många fortfarande i tron att unga med varierande funktionsuppsättningar inte kan utföra ett arbete, inte kan vara kreativa eller göra karriär. Vi ser många möjligheter hos denna grupp. Dessa unga vuxna är kreativa, intelligenta och driftiga, och kan gå hur långt som helst bara de ges rätt förutsättningar, sade Helen Rydberg, verksamhetschef på Demokratipiloterna, i samband med att förlaget beviljades stöd från Arvsfonden i september.


Första boken

I dag släpps förlagets första bok, Gränser - En antologi. I denna bok har 33 unga personer fått tolka temat gränser. Serier, illustrationer, dikter, noveller och krönikor med teman som integration, sexuella orättvisor, kroppens begränsningar och brytande av normer.

- Vi började jobba med den här boken i september förra året. Redaktionen har fått jobba enligt gör det själv-metoden, lärt sig genom att lyckas, misslyckas och av att komma igen. De har fått lära sig av erfarna kollegor i branschen som har delat med sig av sina kunskaper, och samtidigt jobbat utan pekpinnar och facit. Att jobba i projektform har varit en ny erfarenhet för de flesta av dem, och några personer har även fått ansvara för olika delmoment i processen. Det har varit lärorikt, säger förlagets projektledare Anna Lundgren.

Redaktionsmedlemmen Mari Källman håller med:

– Att få vara med i processen av uppbyggnaden av ett förlag, samt skapandet och utgivningen av en bok har varit väldigt spännande och kul. Jag känner mig stolt över att kunna delta och bidra till förlaget samt boken.


Även etablerade skribenter

I boken varvas serier och dikter med krönikor. En av dessa är författade av skribenten och Julia Skott. Hon föreläser också en del, mestadels om sin bok Kroppspanik - fett, lögner och sjukt onödig ångest (Natur och Kultur). Boken fick stor uppmärksamhet när den kom 2013.

I boken skriver hon bland annat:

“Det finns hundra tusen nyanser av grått, men vi vill ändå försöka bestämma exakt vilken nyans som är mest vit och vilken som skulle kunna räknas in i svart.”

- Jag gillar tanken med doing by doing, att växa genom att delta och göra. Och jag tycker det är jätteintressant att diskutera gränser, avgränsningar, här och där och ja och inte, så jag blev väldigt glad av att få vara med i den här antologin, säger Julia Skott om varför hon valde att vara med i antologin.


En gränslös snippa

Ett annat bidrag i boken är dedikerat till gränslösa snippan av konstnären och illustratören Anna Åhlund, mest känd för den bredare publiken för projektet En snippa om dagen, som hon startade 2014. Varje dag under ett år ritade hon en snippa och la ut den, med tillhörande text, på sociala medier. Snipporna blev väl mottagna och responsen var enorm, vilket bland annat resulterade i en utställning på Riche i Stockholm. 2015 kom boken En snippa om dagen, utgiven på Kartago förlag. p>

Projektledaren Anna Lundgren beskriver arbetet med boken som mycket givande:

- Unga vuxna med sociala och/eller psykiska funktionsuppsättningar står ofta långt från arbetsmarknaden, trots sin kreativitet och drivkraft. Projektet blir en möjlighet för dem att få arbetslivserfarenhet som grundar sig i deras egna förutsättningar och som i förlängningen kommer ge några av dem jobb. Projektet har givit redaktionen ett hopp om framtiden och en bättre tilltro till sig själva.

Hon understryker att redaktionen genomgående har valt att arbeta med begreppet funktionsuppsättning:

- Vi har valt att använda ordet funktionsuppsättning för att vi tycker att det bättre beskriver vad det handlar. Vi vill fokusera på möjligheter utifrån individens förutsättningar istället för deras svårigheter.

I dag presenteras boken med en släppfest på det kulturella och sociala centret Dynamo på Södermalm i Stockholm.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: