Gaëlle Enganamouit (här i Kameruns landslagströja) och Marta (från förra årets CL-kvartsfinal) utsattes för rasism i Frankfurt.

Rosengård möttes av rasism i returmötet med Frankfurt

2016-04-01 | Bella Frank padlock 1

SPORT

FC Rosengård mötte i onsdags Frankfurt borta i returen i kvartsfinalen i Champions League, och förlorade efter ett straffdrama. Domaren stoppade matchen tillfälligt då Frankfurtsupportrar utsatte Rosengårdsspelarna Gaëlle Enganamouit och Marta för rasistiska angrepp upprepade gånger. Uefa utreder händelsen.

Uefa utreder ”rasistiskt beteende” i samband med kvartsfinalen mellan Frankfurt och Rosengård och frågan ska behandlas på ett möte med Uefas etiska och disciplinära utskott den 5 april. Halvvägs in i andra halvlek markerade domaren Carina Vitulano till Uefadelegaten på plats att hon var missnöjd med de rasistiska angreppen, och en stund senare ropades det ut i högtalarsystemet att rasism inte har någon plats i fotbollen.

De rasistiska påhoppen var framför allt riktade mot Gaëlle Enganamouit, landslagsspelare för Kamerun. Så fort hon rörde bollen buade delar av publiken åt henne samt skrek rasistiska glåpord. Trots det tvekade hon inte när det blev straffläggning. Hon stegade fram som fjärde straffläggare och satte den:

– Jag är aldrig rädd på planen. Jag vill alltid göra mål, nu gjorde jag det och då blev de tysta, säger hon till Sydsvenskan.

Många har reagerat på de rasistiska angreppen, Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes anmälde händelsen till Uefa och säger till Radiosporten att hans spelare trots rasismen spelade på topp:

– Det här handlar om två stycken väldigt duktiga yrkesmän som tränar stenhårt och har gjort det hela sitt liv och som utför sitt jobb på ett fantastiskt bra sätt. Man ska inte behöva gå till sitt jobb och vara en så duktig yrkesman och få skit för att man har fel hudfärg eller kommer från fel kontinent.

– Det är tråkigt, här är jävligt många idioter, sade Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen efter matchen till Kvällsposten.


Flera rasistiska attacker

Kvällsposten har också talat med förbundskapten Pia Sundhage som reagerar kraftigt på det som hänt:

– Det känns värdelöst.

Rasism och liknande påhopp har varit ovanligt inom damfotbollen understryker hon, och det är oroväckande att detta nu händer:

– Jag har varit med om att man nån gång buar ut spelare. Men absolut inte sånt här. Damfotbollen har alltid kännetecknats av fair play.

– Om du tittar på detta, som nu inträffar, är det mycket farligt. Det är viktigt att det noteras.

För bara några veckor sedan uppmärksammades flera rasistiska attacker som utfördes av fotbollsfans mot romer. I mitten av mars filmades en händelse när nederländska PSV Endhoven-supportrar kastade mynt på marken för att sedan hånskratta när fattiga romska kvinnor började plocka upp dem. Dagen efter filmades tjeckiska supportrar till laget Sparta Praha när de urinerade på en romsk kvinna som bad om pengar, rapporterar Fare Network.

Rosengård som förlorade hemmamötet mot Frankfurt med 0-1 för en vecka sedan var tvungna att vinna med minst två mål. Efter nära en halvtimme spelad av första halvlek fick Rosengård också in ett viktigt ledningsmål då Sara Björk Gunnarsdottir blev fri och kunde nicka in 1-0. Men det blev också slutresultatet och därför avgjordes matchen på straffar. Sara Björk Gunnarsdottir var först ut för Rosengård och missade sin straff, därefter satte båda lagen alla sina straffar, och Frankfurt vann alltså sammanlagt de inbördes mötena med 2-1 och Rosengård är ute ur årets Champions League-slutspel.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160401 - Maria Jara de Corina

Jag blir så upprörd att jag vill skrika och gråta!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: