Många av Kommunals medlemmar återfinns i omsorgssektorn.

Välfärdens kvinnor största vinnarna på industriavtalet

2016-04-01 | Jenny Rönngren padlock 1

EKONOMI

Bara några timmar innan midnatt, då det gamla kollektivavtalet på industrins område löpte ut, lyckades parterna enas om ett nytt kollektivavtal. Feministiskt perspektiv kan i dag avslöja att avtalet innehåller starka skrivningar på jämställdhetens område.
– Det går inte annat än att jubla en dag som denna, säger Rose-Marie Park, fackligpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ (Fi).

Medan arbetsgivarna gått ut och beklagat nivån på det överenskomna löneutrymmet – 2,2 procent inklusive en avsättning till deltidspensioner på 0,2 procent – har det faktum att ett avtal överhuvudtaget slöts beskrivits som en framgång från båda sidor. Även Medlingsinstitutet berömmer parterna, och framhåller att de skapat en norm för hela arbetsmarknaden.

Den fackliga sidan har särskilt lyft fram arbetsgrupperna för jämställdhet och arbetsmiljö som framgångar i förhandlingarna.

Feministiskt perspektiv har tittat närmare på dessa skrivningar och kan konstatera att de innehåller sprängstoff. Avsikten med arbetsgrupperna är att inrätta både en jämställdhetsfond och särskilda kvinnopotter. Med hjälp av jämställdhetsfonden ska delar av löneutrymmet avsättas för utjämning av osakliga löneskillnader mellan mans- och kvinnodominerade yrkesgrupper. Kvinnopotterna ska säkerställa att lågavlönade kvinnor inom industrin inte missgynnas.


Strategisk framgång

Rose-Marie Park, fackligpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ (Fi), är både överraskad och glad efter beskedet.

– Ja, det går ju inte annat än att jubla en dag som denna. Visst kommer detta både plötsligt och oväntat, men vi har kämpat länge för det här. Först när vi ser tillbaka på den här dagen med lite perspektiv kommer vi på allvar att kunna analysera vad som egentligen hände. Vad det var som fick polletten att trilla ner till slut. Kanske handlar det om någon form av ketchupeffekt.

Fredrik Bremer, som spås efterträda Annelie Nordström på posten som Kommunals ordförande, är inte lika överraskad. Trots sitt engagemang i den långt ifrån lika radikala 15:57-rörelsen har strategin varit tydlig.

– Vi bestämde oss redan 2014 för att ta rygg på den feministiska våren. När politikerna insåg att Feministiskt initiativ inte hade kommit in i riksdagen trots allt släppte de taget om feminismen som vore det en het potatis, men se det gjorde inte vi, skrattar Bremer.


Könskrig avstyrt

Genom kvinnopotterna och jämställdhetsfonden räknar nu inte bara industrins parter, utan även ett stort antal skakade, men före detta, gallerispelare inom LO, Svenskt näringsliv, TCO, Saco och regeringen med att jämställda löner ska vara ett faktum innan året är över.

Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikarbetsgivarna, kan i det närmaste sägas ha gjort en u-sväng i dessa frågor. Så sent som i augusti förra året dömde han totalt ut LO:s målsättning att halvera löneskillnaderna mellan mansdominerade och kvinnodominerade avtalsområden. Nu är han en av jämställdhetsfondens starkaste förespråkare och inte ens förvånad över att en del underbetalda kvinnor i offentlig sektor öppet hade börjat prata om att ta till vapen.

– Vi har ju inte tagit dem på allvar tidigare. Nu har vi verkligen kommit till insikt om hur stor makt vi har att påverka lönebildningen i det svenska samhället, står det i ett pressmeddelande som cirkulerat nu på morgonen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160401 - Eva Nikell

Ha, ha, riktigt kul! Tog ett litet tag innan en fattade!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: