Mozn Hassan.

Ny våg av repressalier mot kvinnorättsaktivister i Egypten

2016-03-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

43 kvinno- och människorättsorganisationer uppmanar, i ett uttalande, den egyptiska regeringen att omedelbart upphöra med förföljelsen av civilrättsorganisationer och i synnerhet den feministiska organisationen Nazra for Feminist Studies, samt dess grundare och ordförande Mozn Hassan.

Mozn Hassan, är en världskänd feminist och viktig röst i landets kvinnorörelse. Hon kallades till förhör den 29 mars med stöd i Egyptens nya lag Foreign Funding Case. Lagens avsikt är att systematiskt förbjuda och sätta stopp för civilrättsorganisationer som arbetar oberoende av staten. Men enligt Nazra for Feminist Studies pressmeddelande meddelade domstolen Hassan och hennes advokater på tisdagen att förhöret skjuts upp på obestämd tid. Något som kan vara ett resultat av de massiva internationella påtryckningarna.

Den nya vågen av repressalier mot kvinno- och människorättsorganisationer, som återupptogs i mars och började med att Mozn Hassan kallades till förhör, är oroväckande. Hassan är känd för sin kamp mot det sexuella våldet i landet och sin kritik mot den sittande regeringen. Nu riskerar hon åtal, anklagad för att vara en dissident som avslöjar den egyptiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: