De arresterade kinesiska feminister: LI Tingting , ZHENG Churan, WU Rongrong, WANG Man.

#8mars: Kinesisk polis trakasserar fem feminister

2016-03-08 | Gordana Malešević padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-11-27 Feministisk röst har 63 410 följare 2015-08-11Var är Yu Wang?

2015-07-17 De fem feministernas jurister gripna i Kina

2015-07-14 Människorättsjuristen Yu Wang är spårlöst försvunnen

2015-04-08 ”Befria de fem feministerna”

2015-03-10 #8mars: Feminister i Kina gripna

Igår, den sjunde mars, var det ett år sedan fem unga kinesiska feminister greps och därpå hölls fängslade i 37 dagar. De fem aktivisterna är frisläppta men åtalade för anstiftan till upplopp, enligt de ansvariga polisdistrikten, som har fortsatt att ta in dem till förhör och säger att utredning fortfarande pågår.

Mot denna bakgrund skrev deras juridiska företrädare den 27 februari ett öppet brev till Nationella folkkongressens utskott för interna och rättsliga frågor, Haidians polisdistrikt, riksåklagaren och UN Women i Kina. I brevet uppmanar de myndigheter på högsta nationella nivå att ingripa och diskutera polisens brott mot lagen i samband med fängslandet.

Enligt de juridiska företrädarna bröt Tingting Wei, Man Wang Churan Zheng, Rongrong Wu och Tingting (Maizi) Li inte mot någon lag då de på offentliga platser agerade för jämställdhet i hopp om att påverka den politiska ledningen och den allmänna opinionen. Däremot bröt polisen mot lagen då den grep Tingting Wei, Man Wang, Churan Zheng, Rongrong Wu och Tingting Li och höll dem fängslade.

Tingting Lis advokat förvägrades möte med sin klient. Man Wang och Rongrong Wu förvägrades de mediciner och den vård de behöver. Rongrong Wu tvingades sova på golvet och Tingting Li förhördes – med en stark lampa riktad mot sitt ansikte – tills hon föll ihop av utmattning. Polisen informerade inte Tingting Lis föräldrar eller andra anhöriga när de tog in henne för förhör sedan hon blivit frisläppt. Dessa är några av de brott som de juridiska företrädarna menar att polisen har begått.   

De skriver att brotten måste ses över av relevanta myndigheter i syfte att skydda och upprätthålla rättssäkerhet.

Den tredje mars blev de fem feministerna och deras juridiska företrädare uppsökta av säkerhetspolisens gren för politiska inrikes hot. Säkerhetspolisen skall ha frågat vem av de juridiska företrädarna som var ansvarig för brevet, som de hade hört talas om, vilka deras motiv var och till vilka myndigheter brevet hade skickats. Därpå skall aktivisterna och deras juridiska företrädare ha blivit kallade till polisförhör.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: